Hírek

2017.02.10. 09:23

Adócsalás gondnokság alatt álló személy segítségével

Nagykanizsa – Gondnokság alatt álló személyt használtak fel az adócsalásra, az ügyben nemrég emeltek vádat.

A Zala Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint egy büntetett előéletű férfi 2013 decemberében megállapodott cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló ismerősével, hogy alapítson céget és havonta 80 ezer forint ellenében ügyvezetőként állítson ki hamis számlákat. Ezeket aztán egy nagykanizsai családi vállalkozás fogadja majd be. A nehéz anyagi körülmények között élő férfi a megegyezésnek  megfelelően megbízója pénzéből és iránymutatásai alapján alapította meg kft.-t. A vállalkozás tényleges gazdasági tevékenységet nem végzett, hanem csak fiktív számlákat állított ki a  kanizsai, textíliákkal foglalkozó vállalkozás részére. A valótlan tartalmú számlák a partnercég vezetőjének tudtával bekerültek a könyvelésébe, majd a rajtuk szereplő összegeket átutalták  a számlakibocsátó cégnek.

Az ügyvezető a jóváírások napján felvette a beérkezett összegeket és átadta megbízójának, akitől közreműködéséért több részletben összesen 450 ezer forintot kapott.

A számlabefogadó nagykanizsai cég pedig érvényesítette  általános forgalmi adó levonási jogát, így a trió tagjai a 2013-as és 2014-es adóévre vonatkozóan 55 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

A Zala Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a három férfi ellen végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására téve indítványt a Zalaegerszegi Törvényszéknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!