Hírek

2012.10.25. 15:36

Gázszivárgást imitáltak a MOL Zalai Finomítójában (fotókkal, videókkal)

Zalaegerszeg - Propán-bután gázt szállító vasúti tartálykocsit ért baleset csütörtökön délelőtt a MOL Zalai Finomítójában. Ez szerencsére csak feltételezése volt, ugyanis az olajipari cégnél védelmi gyakorlatot tartottak.

Sámel József

A galériáért kattintson a képre!

A finomító területén a PB-gáz átfejtője és tároló állomása jelenti a legnagyobb veszélyforrást, jelentett ki bevezetésül Eichinger Attila. A finomító vezetője ezzel már a gyakorlat legelején választ adott a még fel sem tett kérdésre, hogy miért nem a bitumentartályok meghibásodásakor szükséges teendőket gyakorolják, hiszen idén kétszer is bekövetkezett, s tűzzel járt a felhasadásuk.

- A májusi esetnél az üzemi személyzetünk megfékezte a tüzet, míg júniusban a hivatásos tűzoltók is segítettek. Az események azonban nem veszélyeztették a környezetet, senki nem sebesült meg. A PB-tartálykocsik sérülése ennél sokkal komolyabb következménnyel járhat - indokolta.

A finomítónál ugyanis évente háromezer tonna propán-bután gázt fejtenek le - 2-9 tonnás adagokban. Itt egy időben legfeljebb 33, egyenként 40 tonna gázt szállító tartálykocsi tartózkodhat, de általában húsznál több nem áll a vágányokon.

A csütörtökön 10 órakor bekövetkezett feltételezett balesetben a lefejtő vágányon tolatott három vasúti kocsi ütközött, s az egyik tartály palástja behorpadt, a keletkezett kisebb résen szivárogni kezdett a gáz, amely kisebb felhőként déli irányba terjedt. A kár felszámolására először a létesítményi tűzoltók tízfős csapata avatkozott be, majd megérkezett a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók 26 fős egysége, az A-szolgálati csoport, négy szerkocsival, közöttük két gépjárműfecskendővel. A tartály sérülésének betapaszolását követően a gázt átfejtették.

Valós eseménykor egyébként 500 méteres körzetben vált volna szükségessé a kitelepítés, ami közel ezer embert érint. Számukra az ideiglenes befogadó állomást a besenyői közösségi házban rendezik be.

Mint elhangzott, a gyakorlat alkalmas volt a riasztási terv próbájára, a kimenekítésben, a károk felszámolásában résztvevő szervezetek összehangolt működésének ellenőrzésére. Az egerszegi katasztrófavédelmi kirendeltség által szervezett védelmi terv gyakorlatát megfelelőnek értékelték a szakemberek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!