Hírek

2016.10.18. 15:56

Erre figyeljen, ha el akarja kerülni a csendes gyilkost

A tél közeledtével a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden évben felhívja a lakosság figyelmét a "csendes gyilkos" néven elhíresült szén-monoxid-mérgezés veszélyére.

Zalai Hírlap

Megyénk területén az elmúlt négy évben nem történt haláleset a mérgező gázzal összefüggésben, és odafigyeléssel az idén is így maradhat ez – jelezte Cseresznyés Dániel tűzoltó hadnagy, katasztrófavédelmi szóvivő.

A hidegebb éjszakák és a fűtési szezon beköszöntével egyre több lakásban használják a tüzelő-fűtő berendezést. Elengedhetetlen ebben az időszakban is kiemelt figyelmet szentelni a veszélyforrásokra, ezek közül is kiemelten a szén-monoxid gáz jelenlétére, az égés melléktermékére.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”,   színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság – könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is bekövetkezhet.

(Illusztráció: Zala MKI / archív)

A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Amellett, hogy jelentős energiát lehet így megspórolni, minden esetben biztosítani kell a helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a következőket tanácsolja a mérgezések elkerülése érdekében: szellőztessünk gyakrabban, így tovább növeljük az ingatlanunkban lévő friss levegő mennyiségét. Minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is szakemberrel vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtő berendezéseinket. Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely a színtelen, szagtalan gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel kerülhető el a baj. Abban az esetben, ha riaszt az érzékelőnk, mielőbb nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk. Továbbá minden esetben értesítsük a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!