Hírek

2016.12.26. 11:42

Egyszer majd nem jön senki? - karácsonyi ételosztás Nagykanizsán és Zalaegerszegen

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - Egy tál meleg étellel és pár kedves szóval várták az ünnep alatt azokat, akik magányosan, nehéz helyzetben élnek.

Pásztor András

Kanizsán a roma nemzetiségi önkormányzat már több mint egy évtizede oszt ételt az ünnep alatt a rászorulóknak. A szervezők az idén sem feledkeztek meg az egyedül élő, szegény emberekről, december 23-26 között minden nap a Teleki utcai közösségi házba várták az embereket.

- A vöröskereszt, a rendőrség, illetve több helyi vállalkozó is támogatja a programot - mondta Lendvai Ferenc, a kanizsai roma önkormányzat elnöke.

Zalaegerszegen Borsos Gergő és édesanyja, Zumbok Jánosné személyesen is bekapcsolódott a rászorulók számára készült babgulyás porciózásába. Mellettük Herczeg Gábor készíti elő a hozzávalókat a Vöröskereszt által felállított sátorban Fotó: Katona Tibor

A karácsonyi menüre ezúttal sem lehetett panasz, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat hol babgulyással, hol székelykáposztával, vagy éppen pörkölttel vendégelte meg a rászorulókat.

- Évről-évre egyre többen látogatnak el a közösségi házba - mondta Teleki László országgyűlési képviselő, aki elárulta: nem csak a hajléktalanok jönnek, hanem egyedül élő, idős emberek is. - Nálunk nem csak egy tál meleg ételt kapnak az emberek, hanem pár kedves szót is, olykor ez utóbbira sokkal nagyobb szükség van, mint az ennivalóra. Olykor bizony nagyon szomorú élettörténetek rajzolódnak ki.

Nagykanizsán Teleki László országgyűlési képviselő maga is segített a tálalásban. A meleg étel mellé, néhány kedves szót is kaptak a rászorulók

Ottjártunkor mi magunk is több nehéz sorsú emberrel találkoztunk, köztük egy húsz év körüli fiatalemberrel, aki elmesélte, hogy miután szülei meghaltak, a bank elárverezte lakásukat, így végül az utcára került.

- Az utcán élni amúgy sem könnyű, de ilyenkor ünnepek idején még nehezebb átvészelni a napokat - panaszolta Németh Gyula, aki több társával együtt már évek óta hajléktalan. - Ide viszont mindig szívesen jövünk, mert itt emberszámba vesznek minket.

Lendvai Ferenc, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke több száz adag ételt mert ki a négy nap során Fotó: Gergely Szilárd

Zalaegerszegen Boros Gergő és családja felajánlásából, illetve a Vöröskereszt egyéb gyűjtéseiből rendeztek hétfőn délelőtt ételosztást a Tudomány és Technika Háza mellett felállított sátorban. A Boros család immár negyedik alkalommal gyakorolja ezt a nagyvonalú gesztust.

- A válság legmélyén, 2013-ban kezdtük el az akciót, de sajnos még mindig aktuális - von gyors mérleget Boros Gergő. - A résztvevőket illetően kitűztünk egy célszámot, ami a nulla. Abban reménykedünk, hogy egyszer majd itt állunk a kondérokkal, és sem jön senki... De úgy tűnik, ez a kép egyelőre az álmok birodalmába tartozik.

A forralt bor és a meleg tea mellett babgulyással készültek, s a korábbi tapasztalatok alapján tetemes mennyiségű pékárúval. Úgy tűnt ugyanis, nagy a keletje az elvihető kenyérnek, zsemlének.

Kardos T. Ádám, a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője is nagyra értékeli a Boros család gesztusát.

- Jelentős segítség ez számunkra az ünnepek alatt, bár a Vöröskereszt számos más módon is igyekszik folyamatosan támaszt nyújtani a szükséget szenvedőknek. Idei adománygyűjtő akcióink is sikeresek voltak, sok családnak, hajléktalannak tudtunk segíteni. Ezt az ételosztást azonban különlegessé és példamutatóvá teszi, hogy civil támogató, egy család áll a hátterében. Fontos érték ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!