Hírek

2017.01.29. 13:02

Borbarangoló borvirágoknak - Egymás borait kóstolgatták a termelők

Becsehely – Szakmai előadásokkal egybekötött bor(os)barangolót rendeztek szombaton a településen, a dél-zalai hegyhátakon tevékenykedő szőlősgazdáknak.

Szabó Zsófia

Csörnyeföldtől Homokkomáromig szép számmal érkeztek termelők, ízletes nedűikkel a „tarsolyukban”, a boros, borász találkozóra. A rendezvénynek otthont adó faluház nagyterme borkóstoló-fellegvárrá változott a borbarangoló napján. A kicsi, faházas standok előtt olyan hangulat uralkodott, mint ősszel, a szabadtéri boros fiesztákon.

– A hagyományteremtő szándékkal megrendezett program célja elsősorban az, hogy megismerjék egymás kiváló borait, egyúttal borkészítési szokásait a megye déli részén szorgoskodó gazdák – jelezte Németh Géza, Becsehely polgármestere.

– A tavalyi mostoha időjárás ellenére csodák születtek a pincékben – ezt már dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere mondta.

Liviczki Tibor bortermelő , (balról), Németh Géza polgármester, Páli Lajos, a borlovagrend alapítója, dr. Brazsil József nagymester és Vaszily Zsolt, a rend kancellárja pinot blanc-t ízlelget

Ugyan túlsúlyban voltak a fehér borok, ám azok sem maradtak szomjasak, akik a vöröset, a rozét kedvelik. Sőt, arra is fény derült ízlelgetés közben, előfordul olykor, hogy egy másik hegyháton munkálkodó „bortárs” jobb nedűt készít, mint ami az adott gazda székhelyén születik – legalábbis a Kanizsához közeli Cserfő-hegy egyik „tősgyökeres”, rutinos termelője, Ábrahám János szerint, akit egy homokkomáromi pinot noir nyűgözött le. Annak ellenére, hogy jómaga rizlingekre szakosodott.

– Finoman krémes ez a vörös – ecsetelte. – Minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy a gyümölcsben lévő almasavat mesterséges úton lebontották – állította a gazda, miközben lágyan keringette a talpas pohárban az elismerését kivívó italt.

A szakavatott borbarátok szerint ugyanis nem mindegy, milyen „kehelyből” történik a kóstoló. Ennek etikettjéről Németh Géza tartott előadást. Elárulta: „legbarbárabb” dolog az, ha valaki azonnal felhörpinti az ízlelendő, fél decis adagot. Tévhit az is, hogy sós pogácsát kell enni, egy-egy fajta közt. Bort csak száras pohárból szabad fogyasztani. A szárat át kell kulcsolni finoman az ujjbegyekkel. A pohár öblét viszont nem szabad megérinteni a szakértő véleménye szerint, mert a zsíros kéz összekenheti az üveget, s így nem látszik majd tisztán a benne lévő érték...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!