Hírek

2016.11.25. 17:40

Állami működtetésbe kerülnek az iskolák

Zalaegerszeg – Január elsejével már csak a bölcsődéknek és óvodáknak lesznek fenntartói és működtetői az önkormányzatok, a többi köznevelési intézmény – iskola, kollégium – állami működtetésbe kerül.

Horváth A. Attila

Ahhoz, hogy a jogszabálynak megfelelően az átadás-átvétel határidőre megtörténhessen, határozatot  hozott csütörtöki ülésén a városi közgyűlés. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a működtetésre létrehozott Intézményi Gazdasági Ellátó Szervezet (IGESz) jogutódlással megszűnik, a dolgozók nagy része a zalaegerszegi tankerületnél folytatja a munkát, 14 dolgozó pedig immár a ZegeSz keretei közt önkormányzati feladatokat (például vagyonüzemeltetés) lát majd el.

A polgármester hangsúlyozta: a város hozzáállása nem változik az iskolákkal és kollégiummal kapcsolatban, az önkormányzat továbbra is minden lehetséges támogatást biztosít, így a TOP program keretében 2020-ig  jelentős forrást fordít a felújításukra, fejlesztésükre. A városnak, mint elhangzott, 90 millió forintot kell majd fordítania szolidaritási hozzájárulásként az iskolákra. Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón egyebek közt beszámolt az újabb munkahelyteremtő beruházásokról (ezekről tegnapi tudósításunkban hírt adtunk), s arról is, hogy a lakásalapból 74 millió forintot használ fel 2017-ben az önkormányzat, részben bérlakások felújítására,  belvárosrehabilitációra, első lakáshoz jutók támogatására és családok otthonteremtési támogatására.

A zárt ülésen hozott döntést ismertetve elmondta: a közgyűlés Zalaegerszegért díjat adományoz Frimmel Gyulának, Harmatos Lászlónak, Nagy Ferencnek, dr. Máhr Károlynak, Piotr Przytoczkinak, Sándorné dr. habil. Kriszt Évának, Shreiner Jenőnek, Vajda Lászlónak, dr. Zajzon Gézának, valamint a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar Egyesületnek. A díjakat a december 16-ai ünnepségen adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!