Hírek

2017.08.28. 14:21

Szép kertek szemléje Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG - Hétfőn tartotta második szemléjét a zsűri A legszebb konyhakertek verseny 18 megyeszékhelyi nevezőjénél.

Magyar Hajnalka

A sajtót az egyik különleges helyszínre invitálta Kálmán István, a zsűri elnöke és bíráló társa Csalló Erika.

 

Fotó: Katona Tibor

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztályának nappali szanatóriuma által benevezett kerteket szemlélhettük meg a pózvai külső telephely udvarán.

 

A gondozottak egy valódi zöldséges és dísznövény kert mellett egy különleges fűszerkertet is ápolnak, amelynek kialakításához, látványossá tételéhez többféle természetes anyagot - farönk, kéreg, toboz - is bevetettek.

 

A fűszerkert illatos terményei - tárkony, kakukkfű, borsika, oregánó, levendula, zsálya, bazsalikom, stb. - valamennyien vegyszermentesen növekedtek. Mint megtudtuk, a terület szomszédságában még az ősszel rózsakertet is kialakítanak, s a két botanikai elemet Kneipp park jellegű sétaút köti majd össze.

 

A zsűri tegnap valamennyi benevezett kertet végiglátogatta, a verseny eredményét szeptember második felében hozzák nyilvánosságra. Mint Kálmán István elmondta, mindenütt találkoztak valamilyen egyedi, vagy különleges színfolttal.

 

Az értékelés szempontjai közt szerepelt a kert funkcionalitása, továbbá, hogy a kerttulajdonos törekszik-e a biogazdálkodásra, mennyire tudja kiaknázni a növénytársulások növényvédelmi előnyeit. A különlegességek közt találkoztak teknősbékahát uborkával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!