Hírek

2017.08.25. 18:50

Figyelem! Átalakulnak a takarékszövetkezetek

KÖRKÉP 2017 végéig jelentős átalakuláson megy keresztül a takarékszövetkezeti szektor: az országban jelenleg működő, közel 50 takarék egyesüléséből várhatóan 12 regionális központú, tőkéjében erős, stabil és hatékonyan működő takarék jön létre.

Zalai Hírlap

Az M7 Takarék elnök-ügyvezetője, dr. Tófeji Edina tájékoztatta erről lapunkat. A szektor átszervezése a zalai fiókhálózatot is érinti; az okokról, a folyamat zalai fejleményeiről, a lakosságot érintő változásokról annak apropóján kértünk tájékoztatást, hogy a minap Murakeresztúron többen összegyűltek és kritikát fogalmaztak meg a helyi fiók bezárása miatt. Pavlicz Lajos polgármester, valamint a szomszédos Fityeház polgármestere, Tatai István is jelezte, hogy a falvak vállalkozói, nyugdíjasai és civil szervezetei e nemrég felújított fiókban rendezik pénzügyeiket, vezetik a számláikat, így hátrányosan érinti őket a bezárás.Dr. Tófeji Edina részletesen tájékoztatott az országos, így Zalát is érintő folyamat hátteréről. Ismertette: a takarékok fúziójára azért van szükség, hogy erősödjön a takarékok versenyképessége, és hogy az eddigieknél több, jobb és korszerűbb szolgáltatásokat nyújthassanak az ügyfeleiknek.

- A bankszektorban zajló rendkívül erős versenyben a hazai takarékszövetkezetek megértették: a nagy, tőkeerős kereskedelmi bankokkal csak közösen, együttes erővel tudják felvenni a versenyt. Erősebbek, stabilabbak, biztonságosabbak lesznek, hatékonyabban, eredményesebben tudnak gazdálkodni. Az egyesülési folyamat ezért a takarékok közösen elfogadott stratégiájának egyik sarkalatos eleme, amelynek révén komoly, tőkeerős, régiós pénzintézetek jönnek létre egységes informatikai háttérrel. Ez a folyamat zajlik jelenleg Zala megyében is, és részben ez indokolja az egyesülő takarékok fiókhálózatának észszerűsítését is - fejtette ki az elnök-ügyvezető.

Továbbra is cél, hogy a működési területen a teljes lefedettséget biztosító hálózatot fenntartsák. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

A fiókhálózat észszerűsítésének másik oka gazdasági jellegű. Magyarországon a nagyjából 2900 működő bankfiók több mint fele a takarékszövetkezeteké, azaz országosan is kiemelkedően magas a Takarék Csoport vidéki ügyfelekhez közel működő fióki lefedettsége.

- Jelenleg közel minden negyedik településen vagyunk jelen fiókjainkkal, míg más pénzintézetek csupán minden huszadik-ötvenedik településen működtetnek kirendeltséget. Sajnos a piaci részesedésünk egyáltalán nem tükrözi ezt az arányt, így fiókfenntartási költségeink jelentősen meghaladják a tartósan finanszírozható mértéket. Ezen változtatnunk kell, hiszen ügyfeleink és tagjaink érdeke is az, hogy a takarékok eredményesen működjenek, és hogy biztos hitelintézeti hátteret tudjunk adni üzleti és pénzügyi elképzeléseik megvalósításához. Megértjük, hogy a fiókhálózat észszerűsítése sok települést, közösséget és embert érint, ezért készek vagyunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ahol szükséges, ott a helyi önkormányzattal együttműködve áthidaló megoldást találjunk a helyben élő lakosok, ügyfelek problémáinak megnyugtató kezelésére - ismertette. - Zala megyében két ütemben, július 31-ével és szeptember 30-ával került, illetve kerül sor fiókok átszervezésére: az első lépcsőben 16, a másodikban további 4 egységben szüntetjük meg tevékenységünket - tette hozzá az elnök-ügyvezető.

Mint írta, a takarékszövetkezet azonban továbbra is rendelkezésre áll a szomszédos, minden esetben 5-10 kilométeren belül elérhető fiókokban. Emellett továbbra is biztosítják digitális szolgáltatásaikat, így a lakossági és vállalati internetbankkal befizethetők a csekkek, számlák. Mivel több településen postai szolgáltatások is elérhetők, így a lakosok a készpénzfelvételt is meg tudják oldani helyben egy bankkártya segítségével.

A múlt heti fejlemény apropóján azt is megkérdeztük, mi az oka a murakeresztúri fiók bezárásának, illetve hol vehetnek igénybe a továbbiakban a településen élők szolgáltatást? (Mint elmondták, a szomszédos Molnáriban működő fiók azért nem ideális számukra, mert a településre nincs közvetlen buszjáratuk.)

- Egy fiók fenntartása és működtetése rendkívül költséges dolog - kezdte válaszát dr. Tófeji Edina. - Ha egy településen nincs olyan erős fogyasztói igény a takarék szolgáltatásai iránt, ami a fiók fenntartásának költségeit kitermeli, akkor ott el kellett gondolkodnunk a veszteséges fiók bezárásáról. Ez volt a helyzet a murakeresztúri kirendeltségünk esetében is. A fiókhálózat racionalizálásakor igen körültekintően járunk el: egyenként vizsgáltuk meg az egyes kirendeltségek működését, a kezelt állományok nagyságát, a napi forgalmi adatokat, az egység fenntartási költségeit, valamint a helyi közösségek igényeit, és ennek fényében hoztuk meg döntésünket az érintett fiókok sorsáról. E paraméterek alapján került Murakeresztúr is a listára.

Jelezte továbbá: fontos szempont számukra, hogy ügyfeleik kiszolgálását a lehető legkedvezőbb feltételek mellett továbbra is megoldják. Murakeresztúr állományát a nagykanizsai egységükbe integrálják. Nagykanizsa 16 kilométerre található, ahova a nyitvatartási időben 4 vonat és 8 buszjárat közlekedik, így megközelítése nem okozhat problémát. Ezenkívül alternatív lehetőségként az autóval közlekedők számára a 7 kilométerre található Molnári, a 15 kilométerre fekvő Szepetnek, vagy a 18 kilométerre található letenyei egység is megoldást jelenthet.

Murakeresztúron merült fel az a kérdés is, hogy készülnek-e valamilyen áthidaló megoldással, például a kormányhivatali ügysegédek jelenlétéhez hasonló szisztémájú mobilbankár-szolgáltatással? Ezzel kapcsolatban az elnök-ügyvezető megismételte, hogy keresik az áthidaló megoldásokat az önkormányzatokkal együttműködve, s Murakeresztúron is egyeztetnek a település polgármesterével erről. Végül hangsúlyozta: a takarékszövetkezetük célja továbbra is az, hogy a működési területén a teljes lefedettséget biztosító hálózatát fenntartsa. A racionalizáció mellett a megmaradó fiókoknál jelentős beruházások, fejlesztések várhatók, így a jövőben ezek a kirendeltségek minden tekintetben megfelelnek majd a legmagasabb szintű informatikai, bankbiztonsági, szolgáltatási és ügyfélkényelmi elvárásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!