Hírek

2017.08.06. 10:05

Múltidézés, értékőrzés és vigasság a Zalaszántói falunapon

Nem csak a vízimalmot egykor üzemeltető Kotsy család, hanem Zalaszántó történetét is megismerheti az olvasó abból a kötetből, melyet pénteken mutattak be a Szántó Vigasságok nyitányaként.

Keszey Ágnes

"Egy zalaszántói iparos család története - Kotsy Nándor visszaemlékezési alapján"- e címet viseli a kötet, melyből az olvasó megismerheti a család élettörténetét, a malom működését és a falu mindennapjait az 1930-as évektől a rendszerváltozásig. A könyvet a Darnay Kálmán Honismereti és Faluvédő Egyesület adta ki. Huszti Zoltán Ferenc elnök a pénteki könyvbemutatón elmondta: a közel ötven éves egyesület több kötetet is kiadott már, s tervük egy honismereti gyűjtemény létrehozása is.

Dézsi Attila, Pintér Márta, Kotsy Nándor, Káli Csaba és Huszti Zoltán Ferenc a könyvbemutatónak otthont adó Pethő-kúriánál

Fotó: Keszey Ágnes

Pintér Márta, a kötet írója és szerkesztője a mű megszületéséről szólt.

– Úgy gondolom, az a leghitelesebb, ha valaki személyes átélője egy jelentős történelmi korszaknak és személyes élményeit visszaemlékezései alapján meg tudja osztani másokkal -emelte ki. A szerző történelmi háttérkutatásokat is végzett a mű összeállítása során, s a könyvecskét korabeli dokumentumok és hajdani fotók is színesítik. A könyvbemutatón maga Kotsy Nándor is részt vett, s elmesélte a népes hallgatóságnak gyermek-és ifjúkora éveit, a háborús időszakot, s természetesen szólt a zalaszántói vízimalom történetéről is. Lapunknak elmondta: nagyon nagy szeretettel fogadta a családja történetéről szóló könyvet. A 92 éves Kotsy Nándor egyébként a mai napig igencsak aktív, s sok eseményre napra pontosan emlékszik. A kötet bemutatóján a 20. század történelméről tartott előadást A Zala megyei levéltár igazgatóhelyettese Káli Csaba, majd tárlat nyílt zalaszántói kézművesek alkotásaiból, néprajzi emlékekből, s néhány évtizede még használt, retró tárgyakból, majd népdalénekes csoportok léptek fel. Dézsi Attila polgármester lapunknak elmondta: a nagy múltra visszatekintő Szántói nyári vigasságokat mindig augusztus első hét végéjén tartják, s idén is több napig kínáltak programokat. Volt több futballmérkőzés: lányoknak, öregfiúknak és megrendezték a Hegedüs Gábor emléktornát is. Szombaton rétessütő és főzőverseny, parasztolimpia, szórakoztató programok, koncertek és utcabál is szórakoztatta a helyieket a Szántói Nyári Vigasságokon, mely vasárnap este ünnepi szentmisével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!