Hírek

2017.08.03. 19:59

Kovács Kristóf: A magyar sportolóknak kellene sportpszichológusi segítség

A pszichológiát sokan a legbonyolultabb tudománynak tartják. Nem is mondhatnánk, hogy alaptalanul teszik ezt, hiszen az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozni nem sorolható a kihívásoktól, problémáktól mentes hivatások közé.

Mikó-Baráth György

Bár az utóbbi időben több pszichológus előadásaira és publikációira is jellemző volt, hogy a nehezen olvasható szakszövegeket, kifejezéseket kerülve próbálták témájukat bemutatni az érdeklődőknek, mégis abszolút az újszerűség erejével robbant be majd másfél éve a Mindset névre hallgató pszichológiai szaklap.

Az interneten és a közösségi hálón is megtalálható a Mindset alkotói zászlojukra leginkább a közérthetőséget, a szakmaiságot és a felelősséget tűzték. Teszik mindezt úgy, hogy politikai, gazdasági és sportpszichológiai témákkal is foglalkoznak. A sportrovatot böngészve könnyen találkozhatunk a zalaegerszegi születésű Kovács Kristóf nevével. Az egykor a ZTE FC utánpótlásában pallérozódó fiatal középiskolai tanulmányait a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban végezte, majd innen került a Pázmányra, ahol pszichológiai alapszakot végzett, jelenleg pedig az ELTE-n végzi a mesterképzést klinika és egészségpszichológiai szakirányon, további tanulmányait illetően pedig egyik legfontosabb terve, hogy sportpszichológiát hallgathasson a TF-en.

Kovács Kristóf

A Midnset-nél betöltött pozícióját talán annak is köszönheti Kristóf, hogy egyetemi tanulmányai ideje alatt sem szakadt el a labdarúgástól, hiszen Budapesten edzőként kisgyerekekkel foglalkozik. Arról, hogy munkaadója minek is köszönheti az eddig töretlen sikerét, meséljen a zalai zsurnaliszta.

– A Midnset egy összetartó csapat, s forradalmi kezdeményezés. A pszichológiát szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz. Pontosan ezért lett alapelvünk a szakmaiság mellett a közérthetőség. Tavaly áprilisban indult az oldal, júniusban a sportpszichológia rovat. Én kezdésként még vendégszerzőként jelentem meg. Olvasták a szakdolgozatomat, s megkértek, hogy ezt írjam meg cikkformában is. Tetszett a közös munka, aztán megláttam, hogy az alakuló sportrovathoz keresnek embert. Kezdetben megkérdőjeleztem a saját kompetenciáimat és nem adtam be a jelentkezésem. De az egyik volt csoporttársam lett a rovatvezető, akivel leültünk átbeszélni az elképzeléseit, így alakult, hogy utólag felvettek. Főként fiatalok, pályakezdők és mesterképzéses hallgatók adjuk az oldal gerincét, de vannak adjunktusi végzettséggel rendelkező íróink is. Törekedünk arra, hogy minél több laikust szólaltassunk meg, sőt, akár önálló írásokra is adunk nekik lehetőséget a platformunkon. Ezzel is szeretnénk jelezni, hogy nagyon fontos számunkra a társadalmi párbeszéd, aminek talán a legjobb példája volt, hogy nálunk jelent meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetőjének egy írása, melyben kifejti, hogy elege van abból, hogy a pszichológusok a múltból építkeznek. Ez szakmai berkeken belül elég komoly vitát generált, minket is sokat bíráltak miatta, hogy miért is jelentetünk meg ilyen cikkeket. Mi azt képviseljük, hogy bárki véleményét meghallgatjuk, a kellő szakmaiság mellett. Az oldal teljesen önálló, bár az általam is szerkesztett sportrovatnak a Nemzeti Sporttal is van kapcsolata. Még nem is vagyunk másfél évesek, de már több mint 24 ezer követőnél tartunk és meghívott vendégként szerepeltünk már az RTL Klub, az MTV és a DIGI Sport kamerái előtt is!

Az oldal egyik legolvasottabb cikke volt a Kristóf által is készített, „Támasz nélkül – az andorrai vereség pszichológus szemmel” című írás. A társszerző felelevenítette nekünk mondanivalójuk lényegi részét.

– Azóta is folyamatosan gondolkozom az Andorrában történteken. Ha röviden akarnék fogalmazni, csak annyit mondanék, hogy nem volt meg a kellő csapatkohézió a válogatottnál. Az Eb előtt 10 napot töltött együtt a csapat, úgy, hogy az egész keretben – Bese Barnabás személyében - egyetlen új ember volt. Andorrában pedig már a csapat gerincét alkotó játékosok sem voltak meg. Megemlíteném még azt is, hogy valószínűleg a mérkőzés előtt nem voltak tiszták a célok. Enélkül pedig sokszor az egyéni érdekek kerülhetnek, s kerültek is ebben az esetben előtérbe. Nem voltak fejben megfelelően felkészítve, de nem akarom mentegetni a csapatot, mert az eredmény valóban botrányos! De nagyon sokféleképpen lehetett volna segíteni. A sportpszichológia mellett ki lehet emelni több olyan módszert és eszközt is, amely segíthetné a labdarúgásunk fejlődését, ilyen például a Polar rendszer is, melynek kihasználatlanságáról egy sporttudományi kongresszuson beszélgettünk a cég dolgozóival.

A magyar futball az elmúlt évtizedekhez képest napjainkban óriási támogatásban részesül, melynek egyik eredménye az infrastruktúra fejlődése. Kristóf a jövőben szeretné sportpszichológusként segíteni játékosok, klubok munkáját. Ám itthoni csapatoknál, a támogatások ellenére sem túl népszerű a pszichológusok alkalmazása.

– Valóban nem sok NB1-es csapat alkalmaz sportpszichológust. Van olyan ismerősünk, aki profi, NB1-es játékos volt és neki is csak a menedzsere ajánlotta, hogy jót tenne, ha foglalkozna vele egy sportpszichológus. De olyan másodosztályú játékossal is beszélgettünk, aki titkolja, hogy pszichológushoz jár, mert fél, hogy degradálná ez a csapattársai vagy az edzője előtt. De nem csak a fociban, egész Magyarországon elég gyerekcipőben jár még a sportpszichológusok alkalmazása, egyedüli kivétel talán csak az úszás. Pedig Európában már bevett szokás ez, vagy csapatszinten, vagy egyénileg alkalmazzák. Nagyon jó példa erre Pepe játékának letisztultsága. Neki ebben egy sportpszichológus segíthetett! De a magyar fiataloknak különösen fontos lenne az ebben a formában érkező segítség, különböző technikák korai elsajátításával sokat javulhat a teljesítmény. Hatalmas terhelést kapnak több szempontból is a külföldre kerülő játékosok. Ezeket és a gyakran nyelvtudás hiányából fakadó problémákat nagyon nehéz lelkileg elviselni. Ehhez kell a család és a barátok támogatása, illetve pszichológus is segíthet egy ilyen élethelyzetben.

Végül a jövőbeli terveiről mesélt nekünk Kristóf.

- Nagyon jó közösségünk van, nagyon sokat köszönhetek már most a Midnsetnek. Így biztos vagyok benne, hogy ők is segítenek majd abban, hogy szakmailag felépítsem magam egy olyan szintre, hogy tudjak egyedül segíteni egy csapaton vagy egy játékoson. Ezért is gondolom úgy, hogy Európában minél több csapatot meg kell ismernem ahhoz, hogy elérjek arra a szakmai szintre, amit kitűztem magam elé. Szeretnék még spanyolul tanulni és oda kilátogatni tanulni, de azt még nem tudom pontosan, hogy erre milyen körülmények között lesz lehetőségem. Edzői vonalon is szeretnék minél magasabbra törni. Jelentkeztem az MLSZ C képzésbe, erről az oldalról is képezni akarom magam. Hiszen jó, ha egy tréner a foci oldaláról közelíti meg a játékosát, de én talán kicsit más talentumot is megláthatok egy gyerekben. A képzésnek mondjuk még mindig feltétele, hogy váltott lábbal százat kell dekázni...holott nem igazán tudom, hogy ettől miért is lenne valaki jobb edző? De majd gyakorlok rá és nem lesz vele gond!

Kovács Kristóf szereplése a DIGI Sporton:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!