Hírek

2017.08.10. 16:05

Az iskolában már várnak a tankönyvek! Bakon 133-an kezdik meg az évet

BAK A Göcsej Kapuja Általános Iskola kilences termében már a padokon, osztályok szerint szétszortírozva várják a könyvek, munkafüzetek, hogy kis tulajdonosaik kezébe kerüljenek.

Arany Horváth Zsuzsa

Ez évben már a nyolcadik osztályig bezárólag kapja minden diák ingyen a tankönyveket az általános iskolákban, sőt, egy rendelet arról is döntött, hogy 2017-től a 9. osztályosok is ingyen kapják a könyveket. A kormány közlése szerint így a diákok 85 százaléka ingyen juthat tankönyvekhez.

Az idei tankönyvgyártási folyamat már július 31-én, hétfőn lezárult, múlt szerdán kezdődött a kiszállítás a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból.

Négy éve, 2013-tól felmenő rendszerben kezdték el bevezetni a mindenki számára ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban, amelyet kiterjesztettek a 9. évfolyamra. (Ez a legdrágább csomag, sok az atlasz és segédkönyv.)

A köznevelési intézmények országosan mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre Fotó: Pezzetta Umberto

A kilencedik évfolyam után jelenleg csak a rászorulók számára ingyenes a tankönyvcsomag. Ennek feltétele a halmozottan hátrányos helyzet, a tartós betegség, a gyermekvédelmi kedvezmény, a három, vagy annál több kiskorú egy családban. A támogatást az intézményvezetőnél, a megfelelő igazolásokkal lehet igényelni.

A tartós könyvek és az újak már várják a tanulókat

- Kikészítettük a könyvtárban nyilvántartott, használt, úgynevezett tartós könyveket is - mutatta tegnap a baki Tamás Béláné igazgatóhelyettes a padokra halmozott köteteket. - Az állapotuk általában jó, hiszen a gyerekeknek elmondjuk, így tudják, hogy utánuk mások is tanulnak majd a tartós könyvekből.

A baki Göcsej Kapuja Általános Iskolában idén 133 tanuló folytatja alapfokú tanulmányait, közülük 18-an először ülnek iskolapadba. A könyveket, munkafüzeteket augusztus 28-án vehetik a kezükbe, a tanévnyitó augusztus 31-én lesz, az első tanítási nap pedig, ahogy évek óta, szeptember elseje. Igaz, ez a nap most péntekre esik.

Tamás Béláné Magdi, a baki iskola igazgatóhelyettese személyes kedvencét, az első osztályosoknak szóló tetszetős írásmunkafüzetet mutatja Fotó: Pezzetta Umberto

- Én ugyan hosszú évek óta a felső tagozatosoknak segítek a tanulószobán, de számomra mindig az első osztályos könyv és munkafüzet a legszebb, legbájosabb - forgatja az Első írásfüzetem kiadványt a pedagógus. Benne a betűk formálását előre megrajzolt vonalak segítik a sorok elején, színes képek, ábrák támogatják az írás művészetének minél hamarabbi elsajátítását.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!