Hírek

2017.07.27. 14:20

Ütemterv szerint halad az autóipari tesztpálya kivitelezése

Az autóipari tesztpálya kivitelezői tartják a határidőt, annál előbbre is tartanak. Megtörtént továbbá az Autóipari Próbapálya Zala Kft. 15 milliárd forintos tőkeemelése, jelentette be Palkovics László államtitkár, kormánybiztos.

Hajdu Péter

Palkovics László Vigh László országgyűlési képviselővel, miniszteri biztossal közösen tartott sajtótájékoztatót ma a megyeszékhelytől északra, a város határában épülő autóipari tesztpálya építkezésén. A 42 milliárdos beruházás első ütemének legelőrehaladottabb állapotban levő része az úgynevezett dinamikus felület. A tájékoztató apropóját az adta, hogy ezen a 300 méter átmérőjű, kör alakú felületen megkezdődött az építésen alkalmazott technológiának egy újabb mozzanata. A nagy teherbírású, magas minőségi követelményű útfelületeknél is alkalmazott, terhelést elosztó szőtt geotextíliát fektetnek a tükörsima földfelületre, ezen folytatódik az alapozás. Az államtitkár és az országgyűlési képviselő is részt vett a nagy tekercsek első métereinek terítésében.

Palkovics László és Vigh László az építkezésről tájékoztatnak
Fotó: ifj. Vigh László

Vigh László arról szólt hogy, a geotextíliára kerül 60-70 centiméter vastag kőréteg, amit az aszfaltozás követ. Így több évtizedre garantált minőségű alapja lesz a létesítménynek. Egyúttal megkezdődött a bazalt terítése a geotextíliára, erre a célra 50 ezer tonna követ halmoztak fel a munkaterület közelében.

Palkovics László államtitkár elmondta, a próbapálya kivitelezése az ütemtervnek megfelelően zajlik, illetve néhány nappal előbbre is tart. Ezt megköszönte a beruházás és kivitelezés résztvevőinek.

- A kormány az elmúlt ülésén meghozta a döntést, ami a projekt első fázisának a befejezéséhez szükséges központi költségvetési forrást biztosítja. Hamarosan megjelenik a közlönyben is, miszerint 15 milliárd forinttal tőkeemelést hajtottunk végre az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-ben - jelentette be, Palkovics László elmondta továbbá, hogy az építés mellett további két fontos feladat van. Az egyik a leendő vevőkkel, igénybevevőkkel történő tárgyalás. Cégnevek említése nélkül mondta, hogy ez a munka is jól halad, tegnap is tárgyaltak autógyártók delegációjával.

- Másik feladatunk annak a környezetnek a kialakítása, részben itt a városban, illetve az országban, amelyben az itt szükségessé váló szakembereket fogják képezni. Harminchét mechatronikai hallgató jelezte, hogy Zalaegerszegen szeretne tanulni, többen, mint tavaly, de sok hallgató jelezte más egyetemekről is, hogy duális formában itt szeretne tanulni - mondta többek között Palkovics László államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!