Hírek

2017.05.03. 14:37

Esélyegyenlőségi nap: kerüljenek közelebb egymáshoz egészségesek és fogyatékkal élők

Épen és fogyatékkal élők kerüljenek közelebb egymáshoz – ez is célja a Mozgássérültek És Fogyatékkal Élők Egyesületének. Színes programokat kínálnak a májusi Esélyegyenlőségi napon, s érzékenyítő foglalkozásokat is tartanak gyerekeknek, fiataloknak.

Keszey Ágnes

Május utolsó szombatján több szervezet közösen rendezi a megyeszékhelyen Esélyegyenlőségi napot, melyen a MOFE is kínál programokat.

A MOFE néhány tagja egy korábbi rendezvényen: a Futás az autistákért program résztvevőinek főztek. A képen hátul piros pulóverben és szürke mellényben Tóth Ágnes

– A Csörgőlabda bajnokság zárásaként Esélypartit szervezünk fotókiállítással, esélykanapéval, fellép az Esélyband, zárásként citerabemutató lesz – sorolta Tóth Ágnes, a MOFE elnöke. Tavalyi „Én is szép vagyok" élményfotózásukra érkezett pozitív visszajelzések nyomán most divatbemutatóval, ételbemutatóval, fogyatékkal élő alkotóik bemutatkozásával is várják az érdeklődőket. A MOFE szeretné elérni, hogy a fogyatékkal élők egyenlő méltóságúnak és egyenrangúnak érezzék magukat környezetükben, a társadalomban.

– Célunk a fogyatékosságról alkotott szemléletmód tudatos, pozitív irányú alakítása – emelte ki Tóth Ágnes. A MOFE és programjai, köztük az Esélyparti fővédnöke Manninger Beáta, aki több mint húsz éve segíti a fogyatékkal élőket és perifériára szorultakat programokat, jótékonysági akciókat szervezve.

Manninger Beáta példát szeretne mutatni

– Senki nem engedheti meg magának, hogy bámuljon, megbotránkozzon, csúfolkodjon fogyatékkal élőkön. Bárkit érhet baleset, betegség, ami miatt adott esetben fogyatékkal élővé válhat. Hogy ez nem így van, legyünk hálásak. Próbáljunk meg ezekhez az emberekhez úgy fordulni, mintha magunkat is látnánk bennük: mi is lehetnénk ők. Szeretnék példát mutatni és elérni, hogy kicsit több alázattal nézzünk embereket, helyzeteket, betegségeket – mondta Manninger Beáta.

A MOFE programjaival – többet más szervezetekkel közösen szervezve – a társadalom egészséges tagjait szeretné közelíteni a fogyatékkal élők mindennapjaihoz: rendszeresen tartanak érzékenyítő órákat az egész megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!