Hírek

2017.04.19. 14:45

Archiválják a régi fényképeket Valkonya egykori életéről

Valkonya - Többet mond el bármilyen szónál a 70 lelkes falu múltjáról az a fotógyűjtemény, amely több száz darabos „csokorba” gyűjtve megtekinthető a település honlapján.

Szabó Zsófia

A rendhagyó, digitalizált valkonyai képeskönyv érdeme elsősorban a község egykori, valamint jelenlegi lakóié. Akik évekkel ezelőtt - a falu vezetésének felhívására - számtalan fényképet vettek elő féltve őrzött családi albumokból, vagy kutattak fel hosszadalmas kereséssel padlásokról, rejtett zugokból. Olyan felvételek kerültek napvilágra, melyek mindegyike Valkonyához kötődik.

Hatala Gábor polgármester elárulta: a jelenleg kétszázötven, egykoron megörökített pillanatból áll az online fényképgyűjtemény.

- A rendelkezésünkre bocsájtott fotókat digitalizáljuk az önkormányzat hivatalában. Az archiválásnak köszönhetően biztosan megmaradnak az utókor számára. A képek mindegyike egyedi kincs, mi több, vannak az első világháború előtti időkből, az 1900-as évek elejéről is felvételek: amiket féltve őriztek sokáig mindazok, akikre örökül hagyták elődeik - jelezte a település első embere.

Hatala Gábor polgármester digitalizálja  az egykori lakók (leszármazottai) és a jelenlegi helybéliek tulajdonát képező felvételeket Fotó: Szakony Attila

S hogy milyen képek is láthatóak a (bárki által megtekinthető) digitális kiállításon?

Többek közt körbetornácos, zsúpfedeles, füstöskonyhás ház, amilyennel ma már szinte csak könyvekben lehet találkozni. Nagy szalagos, bubifrizurás, kantáros szoknyába öltöztetett valkonyai kislányok is tanúbizonyságot adnak, még a kor akkori „divatjáról" is. A nyári izzasztó cséplés megörökített pillanatai a nagy munkák emlékéről árulkodnak, ahogy együtt szorgoskodott a falu apraja-nagyja. A közös kenyérdagasztások sem mennek veszendőbe: a vájdlingban csak úgy dagadt az asszonyok keze alatt a kovászostészta. Látni még a régi iskolát és a hadba induló leventéket is.

- Minden képnek van neve és története - fűzte hozzá a polgármester. - A „beazonosításban" nagy segítséget nyújtott több helyi, immár szépkorú asszony: Marton Józsefné Kati néni, Nagy Ernőné Magdi néni, Bazsó Józsefné Ilonka néni. Hermán Sándorné Mariska néni, Hársfalviné Bogár Marika és Schmidth Antalné Herman Ibolya. Korábban közösen leültünk a hivatalban az immár nagymama-és dédmamakorú hölgyekkel, akik alaposan szemügyre vették a fotókat. Mindezekből olykor szövevényes, végeláthatatlan rokoni szálakra és elfedettnek hitt sztorikra is fényt derítettek - nevetett Hatala Gábor. Elmondta azt is: a néhai lakók emlékét is őrzik a fotók, akik egykor Valkonyán éltek s voltak boldogok. Többüknek még az utódai sem fordítottak hátat a falunak, a mai napig felmenőik házaiban élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!