Hírek

2017.03.10. 19:50

A brazil szamba nemcsak tánc, hanem életérzés, ami áthatja, „megfertőzi” a testet és a lelket

A legenda szerint több száz évvel ezelőtt az afrikai rabszolgák még a testüket gúzsba kötő láncokat próbálták „lerázni” szaggatott mozgással. Nem sikerült nekik, ám olyannyira hangosan csörögtek a vasszemek, hogy a brazil nők és férfiak is meghallották.

Szabó Zsófia

- A mai, finom csípőmozgásokkal jócskán megfűszerezett szambából áramlik a szabadság - mondta Lekszikov Csaba, a kanizsai Eraklin Táncklub vezetője. - Nincs kor- vagy nembeli megkötés, és a modell alkat sem feltétele annak, hogy valaki elsajátítsa a mozgáskultúráját - tette hozzá a szakember.

Annak ellenére, hogy maga a szamba szó a „köldökök összedörzsölését" jelenti, mégsem közönséges, hanem érzékien erotikus, mondhatni varázslatos táncról van szó.

A szamba velejárója a tollas fejdísz és a szexi ruha. Balassa Júlia, Szabó Kata, Zöldvári Klaudia és Lekszikov Dóra azonban csak a fellépések és a karneváli felvonulások során viseli a szemrevaló jelmezt Fotó: Szakony Attila

- Valóban segít tudatosítani a hölgyekben a női mivoltukat, egyúttal erősíti az önbizalmukat is - vette át a szót Balassa Júlia tánctanár. - Emellett rendkívül sokoldalú testmozgás is ez a latin tánc. Intenzív, mivel igénybe veszi az egész testet. Azonban mégsem egyenértékű a fitnesszel, mivel itt nem a zsírégetés a cél, bár tény, jól formálja az alakot.

A tánctanárok megjegyezték: jó néhány lépést kell elsajátítani a szambánál, de bárki könnyedén meg tudja tanulni őket, mivel nem egységében, hanem apró részletekben történik a tanulás. Ami nehezebb falat szokott lenni, hogyan lehet egymástól ritmikailag külön életre szoktatni a törzset és a lábakat. Ez csak idő, gyakorlás kérdése.

- A szamba rajongók közt vannak nagymamák és többgyermekes anyukák is - árulta el Júlia. - Hetente eljönnek a táncórákra, hogy hódoljanak a szenvedélyüknek. Sőt, otthon is gyakorolnak. Aki egyszer belekóstol a vérpezsdítő, tüzes tánc világába, örökre beleszeret...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!