Hírek

2017.03.13. 16:34

Kanyaró: minden gyereknek kötelező, a felnőttek közül akinél indokolt, az kap oltást

Dr. Hertelendy László házi- és üzemorvos, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke szerint Zalában nem kell különösebben tartanunk a kanyarótól.

Keszey Ágnes

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak hétfőig, így február vége óta országosan 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján. Oroszi Beatrix közlése szerint valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették. Az MTI erről szóló hírében az is szerepel: kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok.

Hazánkban 1969-ben vezették be a kanyaró elleni  vakcinát, az akkori gyerekek egy oltást kaptak. 1989-ben változott az oltási rend: azóta a 15 hónapos korban beadott első (morbilli-mumpsz-rubeola) védőoltás után egy emlékeztetőt is kapnak a 11 éves gyerekek.  Mivel hazánkban kötelező a kanyaró elleni oltás, jó az átoltottság,  a szakemberek szerint nem várható jelentős számú megbetegedés.

Nem számít jelentős számú megbetegedésre a megyében dr. Hertelendy László
Fotó: Keszey Ágnes

– A kanyaró egy-két hét körüli lappangási idejű  betegség: kezdetben magas láz, étvágytalanság jelentkezik, kiütések jelennek a bőrön, a szájban és a garatban, melyekhez köhögés, nátha, kötőhártyagyulladás társulhat – ismertette dr. Hertelendy László,  házi-és üzemorvos, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke. Hozzátette: a betegség elleni egyedüli bizonyított védekezési lehetőség a vakcina. Ám mindenki számára javasolt a higiéniás előírások betartása, azaz a gyakori kézmosás és szellőztetés.

– A járványügy hatósági feladat, a kormányhivatal tisztifőorvosa levélben tájékoztatta a háziorvosokat, milyen esetben gondoljanak erre a betegségre és mit kell tenniük. Aki a fentiekben felsorolt tünetek közül többet is észlel – akár ha meg is kapta az oltást – keresse fel háziorvosát, vagy gyerekorvosát. A kanyaró rendkívül ragályos, de általában tüneti kezelésre is jól gyógyuló betegség és ritka a súlyos szövődmény.

Megtudtuk azt is, hogy egy központi laboratóriumban van lehetőség olyan vizsgálatra, mely kimutatja az egyének fertőzöttségét, vagy védettségi szintjét, de ezt csak alapos orvosi indok alapján végzik el. Az OASZ elnöke szerint Zalában nem kell különösebben tartanunk a kanyarótól. A járványügyi szakemberek javaslatával összhangban nem tanácsolja, hogy  feltétlenül oltassák be magukat azok, akik nem, vagy csak egy oltást kaptak. Azoknak az oltásáról, akik fokozott fertőzési veszélynek vannak kitéve, a hatóság már intézkedett.

-A külföldieknek, akik hosszabb ideje Magyarországon élnek, de hazájukban nem kaptak kanyaró elleni oltást, érdemes az oltási könyvükkel felkeresni a házorvosukat. A nem oltott, vagy csak egyszer oltott felnőttek közül leginkább azokra jelenthet veszélyt a kanyaró, akik a déli és a keleti határ közelében jártak, vagy ott élnek; esetleg valahol találkoztak a vírust behurcoló betegekkel. Úgy vélem, a lappangási idő, az egyének utazása és a horvát határ közelsége miatt nem zárható ki zalai megbetegedés, de nagyszámú megbetegedésre nem számítok. Az esetleges újraoltás rendjét a kormányhivatal illetékes szerve írja elő, tehát indokolatlan, hogy az emberek megrohamozzák az alapellátást. Minden indokolt esetben, a hatóság ajánlásai alapján, a háziorvosok el fogják végezni az oltást- részletezte dr. Hertelendy László szakfőorvos.

Hozzátette: az ÁNTSZ honlapján mindenki naprakész információkhoz juthat az őt érintő esetleges veszélyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!