Hírek

2017.03.22. 14:12

Zalai nőgyógyász beszél a különleges kórról - Új keletű betegség támadja a nőket

Zalaegerszeg - Három évtizeddel ezelőtt az orvosi egyetemen még puszta kuriózumként tanították az endometriózist, mely betegség mára közel 200 ezer nőt érint Magyarországon.

Magyar Hajnalka

A fentiekre is fény derült az endometriózis világnapja alkalmából rendezett minapi összejövetelen, amit az e kórral küzdő nők ügyét támogató „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szervetett a Mimosa Kávézóban. A budapesti alapítvány elnöke, Salamon Adrienn, valamint a program helyi mentora, Balaicz Zoltánné elmondta, a jövőben havi rendszerességgel terveznek összejöveteleket a nők egészségvédelme jegyében.

A hétfő esti programon témát adó endometriózis egy különleges kór. E betegség lényege abban áll, hogy a normál esetben a méh nyálkahártyáját képező szövet kisebb nagyobb szigetekben olyan helyeken is felbukkan, ahol semmi keresnivalója nincs.

Elsőként dr. Vajda György, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa szólt, elmondva, a betegség kialakulásának pontos okait egyelőre homály fedi, teóriából azonban több is akad (stressz, étkezés, hormonális behatások). Erős a gyanú, hogy szociális betegséggel állunk szemben, hiszen néhány évtizede még ritkaságszámba ment az előfordulása, mára azonban a nők 10, egyes becslések szerint 20 százaléka is szenved tőle.

A néha agresszíven terjedő szövetszaporulat megtelepedhet a méh izomzatában, a petefészekben és a petevezetékben, de akár távolabbi szerveket - húgyhólyag, bélrendszer, hashártya - is érinthet. Az endometriózis jóindulatú megbetegedés, mármint azon értelemben, hogy egészséges szövetekkel van dolgunk, csak éppen rendellenes helyeken fordulnak elő. Tünetei: menstruációs görcsök, fájdalmas szexuális élet, fájdalmas vizelet- vagy székletürítés, deréktáji bántalmak.

A kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklust, s menstruáció idején ugyanúgy viselkedik, mintha a méhen belül volna, tehát megduzzad és vérzik. A váladéknak azonban nincs hova ürülnie, ezért a környező szövetekben gyulladást, hegesedést, összenövést okoz, s ez által akár meddőséget is. A betegségre leggyakrabban a fájdalmas menzesz hívhatja fel a figyelmet. Ezt azonban sok nő „normálisnak” gondolja, így a diagnózis gyakorta hosszú éveket várat magára. Ha már felmerül a gyanú, a menstruáció kezdetekor elvégzett MR vizsgálat adhatja meg a legbiztosabb választ a kérdésre, fennáll-e a betegség, s milyen szerveket érint.

Dr. Vajda György a betegség természetéről beszél. A kép jobb szélén Salamon Adrienn, dr. Orbán Lajos, valamint dr. Harkány Éva

Fotó: Pezzetta Umberto

Az endometriózis műtéti kezeléséről dr. Vajda György elmondta, már az egerszegi kórház nőgyógyászatán is alkalmazzák a laparoszkópos beavatkozást (kulcslyuksebészet), elsősorban a petefészket érintő szövetszaporulatok eltávolítása esetében. A nehezebben hozzáférhető helyeken kialakuló, a szervekbe mélyen beszűrődő, a szövődmények nagyobb kockázatát jósló súlyosabb esetek megoldása azonban speciális operatőr teamek felállítását teszi szükségessé. Adott esetben indokolt lehet egy endometriózis centrum felkeresése is.

Mivel a betegség összefügg a női szervezet ösztrogénszintjével, szoptatás, valamint menopauza idején a rendellenes csomók, szigetek elsorvadnak. A fogamzásgátlók szedése ugyancsak visszaszorítja a jelenséget.

Dr. Orbán Lajos, aki tavaly nyáron került a Kanizsai Dorottya Kórház általános sebészeti osztályának élére, a nagykanizsai kórház műtéti lehetőségeiről szólt. A Pécsről Zalába került, keszthelyi származású szakember elmondta, korábbi munkahelyein módja volt tapasztalatot szerezni az endometriózis bonyolultabb eseteinek műtéti kezelésében is. Ennek köszönhetően havonta két alkalommal specialistákból álló csapat veti be szaktudását Nagykanizsán, s operálja a régió betegeit. A team összetétele mindig attól függ, mely szerveket érint a kóros szövetszaporulat. Gyakori ugyanis, hogy a betegség nem egy, hanem számos gócot képez, a legkülönfélébb testtájakon. Ha egy mód van rá, előnyben részesítik a laparoszkópos műtéti technikát, e kíméletesebb eljárás után ugyanis jobbak a későbbi gyermekvállalás esélyei.

Dr. Harkány Éva pszichiáter, pszichoterapeuta a betegséggel együttjáró fájdalom és esetenkénti hangulatzavar lelki terápiáját taglalta. Technikákat ajánlott a fájdalommal való megküzdéshez, valamint a nyomasztó élmények elengedéséhez. Utóbbira jó példa, ha negatív érzéseinket, gondolatainkat leírjuk, majd a lapokat papírcsónakként vízre tesszük, vagy ha a problémát vizualizáljuk, s eltávolítjuk magunktól, szélnek eresztjük.

Utóbbit szó szerint is megvalósították a résztvevők, hiszen a betegséggel kapcsolatos rossz érzéseiket gondolatban sárga lufikra (e szín utal az érintettek összefogására) kötötték, majd a Dísz-téren elengedték a léggömböket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!