Hírek

2017.02.09. 13:01

Nők 40: Tavaly Zala megyében 1099 hölgy élt a program alapján a nyugdíj lehetőségével

Zalaegerszeg – A Nők 40 programra mintegy 200 milliárd forintot fordított tavaly a kormány, 2017-ben pedig 233 milliárd forintra emelték a program keretlehetőségét.

Hajdu Péter

Mint ismert, a nagymamanyugdíj néven is emlegetett programot hat éve vezették be, és azóta is rendkívül népszerű a nők körében. A közelmúltban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára nyilatkozott arról, hogy a bevezetése óta mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program lehetőségével.

Dr. Egyed Pétertől, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjétől érdeklődtünk a zalai számok iránt. A főosztályvezető először a szabályokat idézte fel.

Dr. Egyed Péter: – Tizenegy gyermek esetében huszonöt évre csökkenhet a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkaviszonyban töltött évek száma, de ennél kevesebb nem lehet Fotó: Pezzetta Umberto

– A Nők 40 programban való részvételhez alapesetben 40 év jogosultsági időt kell szerezniük a hölgyeknek, de ez a 40 év nem feltétlenül szolgálati időt jelent. A 40 évből legalább 32 év munkaviszonyt kell igazolni. Ez úgy adódhat, hogy a gyermekekkel gyesen otthon töltött időből legfeljebb 8 évet lehet beszámítani. A gyermekek számától függően bizonyos határig még tovább is csökkenhet a munkaviszonyban töltött évek száma. Öt gyermek esetén 31 évre csökken ez az idő, majd a gyermekek számának további növekedése gyermekenként még 1-1 évvel csökkentheti a szükséges időtartamot. Ez egészen 11 gyermekig lehetséges, ez esetben 25 évre mérséklődhet a nyugdíjjogosultsághoz szükséges munkaviszonyban töltött évek száma. De ez a határ, minimum ennyi idő mindenképpen szükséges hozzá – közölte a főosztályvezető.

Dr. Egyed Péter elmondta még, a 32 munkában töltött évet a tartósan beteg gyermeke mellett ápolási díjon töltött évekkel 30 évre lehet csökkenteni.

– Ehhez viszont szükséges, hogy meglegyen a nyugdíjazást kérő nevére szóló, ápolási díjat megállapító határozat. Az a hölgy, aki a Nők 40 program szerint jogosulttá válik a nyugdíjazásra, annak ezt kérelmeznie kell. Ennek nyomán a nyugdíjbiztosítási osztály lefolytatja az eljárást, amiben megállapítják a nyugdíjjogosultságát, és kiszámítják a nyugdíját. Ez utóbbi megegyezik az öregségi nyugdíj számításának módjával.

A főosztályvezető hozzátette, 2013-ban Zala megyében 4165-en éltek a lehetőséggel, tavaly pedig 1099-en kérték ennek alapján a nyugdíj-megállapításukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!