Hírek

2017.01.09. 16:23

Zebecke fejlődik

Zebecke – Több fejlesztés is megvalósult a településen az elmúlt esztendőben azok közül, amelyeket beterveztek.

Korosa Titanilla

Minderről Kereszturi József, a tavaly nyáron megválasztott polgármester beszélt nemrég lapunkban.

– Júniusban kezdtem el a munkát a falu vezetőjeként – mondta Kereszturi József. – Az azóta eltelt időszakban amit elterveztünk sikerült is megvalósítani saját anyagiak felhasználásával. Az önkormányzat épülete mellett szükség volt a parkoló kialakítására, mivel a háziorvos az ott kialakított rendelőben fogadja a betegeket, így rendelési időben megnő a forgalom, de eddig nem lehetett biztonságosan parkolni. Most ez a gond megoldódott, az autóknak kialakított rész köves burkolatot kapott. Sikerült felújítani a település központjában álló régi, talán a 20. század elején épült haranglábat is. Ennek külső vakolását végeztük el, valamint a talpazatot körülötte térkővel fedtük be, hasonlóan, mint korábban a mellette található buszmegálló alapzatát. Jövőbeni terveink közt ehhez kapcsolódóan szerepel egy napelemes rendszer telepítése a haranglábra, ami áramot termelne, ezzel kiváltanánk a hálózatról érkező villamosenergiát.

Kereszturi József polgármester mutatja a felújított haranglábat

A polgármester arról is beszélt, a falu legnagyobb tervezett beruházása a járdafelújítás lett volna. Erre tavaly pályázatot nyújtottak be 7,6 millió forint értékben, de a kiíráson eredménytelenül szerepeltek, így ez a fejlesztés egyelőre elmarad. Mint mondta: bíznak benne, hogy saját pénzből is sikerül megvalósítani, bár a település költségvetése elég szűkös.

– Lakossági kérésre pingpong asztalt vásároltunk a közösségi házba, illetve wifi-routert, hogy okostelefonokról is elérhető legyen a világháló az idelátogatóknak, továbbá az orvosi rendelőbe új nyomtatót szereztünk be – folytatta. – A közeljövőben, még a télen a temetőben álló nagyobb fenyőfákat szeretnénk kivágatni, ami szintén kérés a lakosság részéről, mert a tűlevél árt a gránit síremlékeknek – magyarázta.

A közösség nem maradt rendezvény nélkül sem, karácsony előtt ünnepséget szerveztek, amit összevontak az idősek köszöntésével. Itt minden család ajándékcsomagot kapott az önkormányzattól.

– Az idei évre nincsenek nagy terveink – tette hozzá a polgármester. – A parkolóhoz szeretnénk járdát építeni, illetve az önkormányzat épülete mögött egy térköves közösségi helyet, és érdeklődéssel várjuk a pályázati lehetőségeket – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!