Hírek

2017.01.13. 16:30

Százával lőtték a pacsirtákat

Nagykanizsa – Védett madarakat lőttek le a az olasz vadászok Romániában, a zsákmánnyal hazafelé tartottak, ám a magyar vámosok megtalálták a járművükben a 950 darab szárnyast.

Arany Gábor

A nemrég vádiratba foglalt történet szerint a hatvanéves L. Franco és 72 éves társa, V. Guiliano tavaly október elején két hétig vadásztak mezei pacsirtára Braila közelében, az észak-romániai állami vadásztársaság meghívására. Engedélyt kaptak a madarak elfogására, megnyúzására és elszállítására. A módszerük egyszerű volt. Kitömött csalimadarakkal érték el, hogy közelükbe menjenek a gyanútlan szárnyasok, majd sörétes fegyverrel lőttek rájuk.

A két olasz vadász autóját tavaly október 15-én délután az M70-es autóút elején állították meg az adóhatóság járőrei. Az utastérből három hűtőtáskában 950 darab nyúzott madártetemet találtak és előkerült az 51 csalimadár is. A szakértő megállapítása szerint az elejtett madarak nagy valószínűséggel darabonként 25 ezer forint természetvédelmi értéket képviselő mezei pacsirták, míg a preparált csalimadarakról ez egyértelműen megállapítható volt. A kár meghaladta a 25 millió forintot.

A megyei főügyészség sajtószóvivőjétől, dr. Pirger Csabától kapott tájékoztatás szerint a két olasz vadász ellen védett élő szervezetre vagy az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős növény vagy állatfaj egyedeire elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!