Hírek

2017.01.12. 13:29

Kedvez a jég az aratóknak

Kis-Balaton – A tél beköszöntével minden évben megjelennek a nádbirodalomban az aratók. Van úgy, hogy csak a partok mentén, illetve a sekély vizű területeken vághatják a nádat, de az idei télen más a helyzet.

Hajdu Péter

– Most annyiból kedvezőbb a helyzet, hogy lehet a jégen is aratni. Most olyan víztájakat is meg lehet közelíteni, és el lehet végezni rajtuk a nádaratást és a tisztítást, ahová a korábbi években nem tudtak bemenni az aratók a gépeikkel. Az elmúlt éjszaka is mínusz 17-18 fok volt a hőmérséklet. A berekben ennél is nagyobb volt a hideg, és most már 15-20 centiméteresre vastagodott a jég. Ennek köszönhetően például be tudnak menni az arató brigádok a déli keresztcsatorna környékére is, ahol már nyolc éve nem volt nádtisztítás. Ha itt végeznek, átmennek oda. Csak nehogy egy hirtelen kiolvadás jöjjön. Volt már olyan tél, amikor gyorsan megváltozott az idő, és egy hét alatt kiolvadt a berek – mondja Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nádaratást is felügyelő természetvédelmi őre.

A Kis-Balatonon körülbelül 2000 hektár területet borít nád, amiből minden évben bizonyos nagyságú terület learatását engedélyezik. Az idei engedély 380 hektárra szól. Ennek körülbelül felén arathatnak a vállalkozók jó minőségű, értékesíthető, úgynevezett egyidejű nádat, viszont hasonló nagyságú területen tisztítaniuk is kell, azaz levágni a régi avas nádat. December közepén kezdte aratni a nádat három vállalkozó és csapata, akiknek az az érdekük, hogy minél hosszabb ideig megmaradjon ez a hideg, hogy le tudják vágni az engedélyezett mennyiséget. Eleinte még rajt volt a nádon a levél, de a nagy hidegben lehullott. Így könnyebb kezelni, osztályozni a szálakat.

Kovács Zoltán

– Az osztályozás elején látszott, hogy jó minőségű az idei nád, ami azt jelenti, hogy egyenes, kemény szálú. Ez a minőség exportra alkalmas. A hosszabb szálakból nádszövetet gyártunk. Nagyon örülnék, ha kitartana ez a hideg még jó ideig. Két géppel dolgozunk, és ha mindkét gépünk megy, akkor naponta átlagosan 8000 kéve nádat tudunk learatni, ami jó eredménynek számít – közölte Hűse Gergő, az egyik arató csapat vezetője.

A vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, a jó nádnak és a nádazásnak van jövője. Az export legnagyobb piaca Nyugat-Európa, ahol évek óta reneszánszát éli a hagyományos nádtető építés. A legnagyobb felvevő piacnak a Benelux államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia vállalkozásai számítanak. A fiatalember elmondta, más nádaratókkal szemben ők nyaranta nádtető építéssel is foglalkoznak itthon, de Keszthely környékén és a Balaton-felvidék térségében kevés az új építés. Elsősorban a régi nádtetős parasztházak javítására, felújítására van kereslet.

Ha az időjárás is engedi, akkor február 28-ig arathatják a nádat a Kis-Balatonon, addig szól az engedély. Utána már nem szabad zavarni a visszatérő fészkelő madarakat. Kovács Zoltán természetvédelmi őrtől tudjuk, jelenleg az északi madarak tartózkodnak a térségben. A nyílt vizeken, a jégen éjszakáznak. Kicsi a hó, így táplálékot is találnak még a környező vetéseken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!