Hírek

2017.01.10. 16:58

Beteg gyermekekre hivatkozva csalt ki pénzt

Zalaegerszeg – Betegek gyermekere hivatkozva gyűjtött pénzt alapítványának az a nő, aki ellen hétszázhat rendbeli csalás miatt emeltek vádat nemrég.

Arany Gábor

A Pacsirta Alapítványt 2013 novemberében R. Györgyné hozta létre az egészséges gyermekekért és családokért. A szervezet alapító okirata szerint az önmagukról gondoskodni nem tudó, elsődlegesen kiskorú személyek életesélyének növelése volt a céljuk a közvetlen és családon keresztüli segítségnyújtással és támogatással.  A vádirat szerint a hatvanas éveiben járó rédicsi asszony azonban valójában nem erre használta az alapítványt. Az alapítást követő év januárjától 2015 júliusáig hét személy állt megbízásos jogviszonyban a Pacsirtával, azzal a céllal, hogy adományokat gyűjtsenek az alapítvány számára.

A Dunántúl több városában tevékenykedtek, az átvett pénzekről nyugtát állítottak ki, illetve készpénz átutalási megbízásokat adtak át az adományozóknak. Az emberek abban a hitben fizettek, hogy rászoruló, hátrányos helyzetű, illetve beteg kiskorú személyeket segítenek a pénzükkel. Ez azonban nem így volt.  Az adománygyűjtésből származó pénz az alapító, R. Györgyné megélhetését szolgálta, illetve a megbízottakhoz jutott.

A közreműködők ugyanis a napi bevétel 30-50 százalékát kapták meg munkájukért. Adományozásra néhány alkalommal került sor, de akkor sem az alapítvány céljainak megfelelően. R. Györgyné ismerősének juttatott 60 ezer forintot 2014 júliusában szívbetegségre és anyagi helyzetre hivatkozva, de a megsegített erre nem volt rászorulva. Fizetett 85 ezer forintot az egyik adománygyűjtőnek az egészségi állapotára tekintettel, de a valóságban a pénz az adománygyűjtéshez használt autó javítási költségét fedezte. Volt olyan gyűjtő, aki 100 ezer forintot kapott cukorbetegségére tekintettel, de a valóságban ezzel fizette ki közreműködését, a gépkocsi használatot. A begyűjtött közel 400 ezer forintból az alapítvány eredeti céljára egy forintot sem költöttek.

A történtek miatt az egerszegi járási és nyomozó ügyészség 706 rendbeli, üzletszerűen, jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat az asszony ellen, közölte érdeklődésünkre dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!