Hírek

2016.12.17. 16:15

Zalai lett az év ifjú szállodása

GYENESDIÁS - Galló Zsolt nyerte el idén az Év ifjú szállodása díjat. A fiatal szakember a családi vállalkozás keretében működtetett gyenesdiási Wellness Hotel Katalin szállodaigazgató-helyettese, marketing- és értékesítési vezetője.

Keszey Ágnes

Galló Zsolt már gyermekkorában belecsöppent a turizmus világába: szülei vállalkozásaiban, az akkori biciklikölcsönzőben, majd egyre több munkaterületen dolgozott. Tíz éve érettségizett a keszthelyi gimnáziumban. A Pannon Egyetemen közgazdászként turizmus-vendéglátás szak, marketing szakirányon végzett, majd a Budapesti Gazdasági Főiskolán okleveles közgazdász fokozatot szerzett turizmusmenedzsment szakon, egészségturizmus és területfejlesztés szakirányon. 2007-től a családi vállalkozásban működtetett hotel marketing- és értékesítési menedzsereként dolgozott, s tavaly óta a szálloda igazgatóhelyettese. A szakember egy online foglalási rendszert is üzemeltet. A vendégértékelésen alapuló értékesítés híve. Két évig a a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület alelnökeként is tevékenykedett. Fiatal kora ellenére sok változást tapasztalt az idegenforgalomban.

- Kezdetben főként német vendégek érkeztek, sokan évente visszajöttek. 2006-ig nekünk nem is volt magyar vendégünk. Ma már kilencven százalékban belföldiek, tíz százalékban külföldiek érkeznek: döntően németek, olaszok és más európai országokból, de a Távol-Keletről is - vázolta Galló Zsolt.

Galló Zsolt a közelmúltban megkapott kitüntető címmel. A fiatal szakember elégedett az ágazat helyzetével

Hozzátette: főként kisgyermekes családok, 25-40 év körüliek s nyugdíjasok pihennek náluk. Szezonon kívül 2-3, nyáron 5-6 éjszakás átlagos tartózkodási időre érkeznek. A kikapcsolódás helyszínének kiválasztásában sok tényező játszik szerepet. Galló Zsolt úgy tapasztalja, hogy a vendégeknek elsődleges szempont az ár, majd a szolgáltatások - nagy figyelmet szánnak az ár-érték arány összehasonlítására.

Az év ifjú szállodása elégedett az ágazat helyzetével.

- A tavalyi év is jó volt, de az idei rekordév, ezt hallani is mindenhol. Biztató, hogy fejlődik és javul az idegenforgalmi ágazat, nő az árbevétel és a kihasználtság is. A válság idején mélyponton volt, most érjük el a válság előtti szintet - elemezte a helyzetet a szakember.

A fellendülést több tényezőnek tulajdonítja.

- Egyrészt van diszkrecionális jövedelmük (a létfenntartásra fordított összegen felüli forrás) az embereknek pihenésre, másrészt például egyre kedveltebbek a wellness-hétvégék.

A szakember a fellendülés mellett és a díjjal elismert sikerek ellenére lát problémákat az ágazatban.

- Sok esetben a legtöbb iskola nem ad megfelelő tudást, a jó szakembereket maguk a szállodások képezik, mi is ezt tesszük itt helyben. Komoly probléma, hogy nem találni megfelelő kvalitású munkaerőt. Lehetőségek vannak mindenki számára, hogy akár kezdőként is jól keressen. Nálunk is fontos, hogy egy új ember mennyire akarja csinálni, mennyire akarja megtanulni a szakmát. Mindezt bérben is lehet jutalmazni, biztatni, motiválni a dolgozókat. Az iskolák kevés gyakornokot biztosítanak. Fontosnak tartanám, hogy hosszabb gyakorlati időre küldjék a fiatalokat, akik ott is maradhatnának dolgozni a gyakorlati helyen.

Galló Zsolt az ágazatra jellemző munkaerőhiány kapcsán azt mondta: állandó személyzetük stabil, a kisegítő személyzet is visszatérő, ám létszámbővítést tervezve nem találnak munkaerőt. A térség turisztikai vonzerejét jelentősnek tartja, de ebben is lát fejlődési lehetőséget.

- Erősség és pozitívum, hogy Gyenesdiás családbarát település. Viszont kevés olyan szolgáltató van, amely egész évben tud programot nyújtani, pedig lenne rá igény. Ehhez kapcsolódva több minőségi szálláshelyre lenne szükség, mindez a térség forgalmát növelné. A vendégek sokfelé mennének, nem csak a szállodában maradnának. Lehetőségek azért vannak: egyre több a program, de fontos, hogy még több felfedeznivalót mutassunk- mondta el Galló Zsolt.

Az év ifjú szállodása számára - aki a direkt értékesítési rendszer kialakítását tarja fő eredményének - a cím ösztönző erővel hat.

- Maximalista vagyok, fontos és motivál, hogy mindig mindent jobban kell csinálni. Folyamatosan versenyben kell lenni és fejlődni.

Az Év ifjú szállodása díjat a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Dr. Menyhárt Lajos Alapítványa által meghirdetett pályázaton lehet elnyerni. A feltételek között szerepel - sok más mellett - a felsőfokú szakmai végzettség, a kimagasló szakmai teljesítmény, a vendég- és minőségközpontú szemlélet, a kezdeményezőkészség, a fogékonyság az újdonságokra és az aktív részvétel az új munkatársak betanításában, képzésében.

Az Év ifjú szállodása címmel díjazott szakember a pályázati kiírás szerint a serleg és díszoklevél mellett egy speciális továbbfejlődési lehetőséget biztosító szakmai programon való részvétel lehetőségét is elnyeri.

A pályázat célja a szakmában kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal szakemberek elismerése. A díjat minden évben egy 35 év alatti szakember kaphatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!