Hírek

2016.12.28. 19:32

Összecsiszolt hangok

Nagykanizsa – Koncerttel ünnepelte szerdán a Farkas Ferenc Énekegyüttes megalakulásának huszonötödik évfordulóját a Kiskastélyban.

Szabó Zsófia

A hangversenyen reneszánsz dalokat, magyar kortárs szerzők műveit és örökzöld slágereket is hallhatott a közönség – olykor zenei kíséret mellett –, a tizenhat tagú együttes jelenlegi, illetve egykori tagjainak előadásában.

Az est folyamán a kórus névadójának, a világhírű kanizsai zeneszerzőnek több ismert művét, köztük a Pataki diákdalokat is elénekelte. Emellett Farkas Ferenc olyan szerzeményei is felcsendültek, amiket a kórusmuzsikát kedvelők közül is csak kevesen ismernek.

A Farkas Ferenc Énekegyüttes jubileumi hangversenyén klasszikus zeneműveket és örökzöld világslágereket is előadott , Baráth Yvette karnagy  vezényletével Fotó: Szakony Attila

A születésnap révén múltidéző zenei utazásra is invitálta a csapat a nagyérdeműt.

A koncertet megelőzően Baráth Yvette karnagy felidézte: az énekegyüttes 1991 karácsonyán alakult meg, az akkori kanizsai Állami Zeneiskola Kamarakórusaként.

– Az intézményben tartott ünnepi hangversenyen tanítványaimmal közösen elénekeltünk több szólamban két dalt, köztük Farkas Ferenc egyik szerzeményét – mondta. – Olyannyira jól sikerült a fellépés, hogy maguk a növendékek kérték, folytassuk, amit elkezdtünk.

A fiatalok lelkesedése a rendszeres próbákon sem lankadt. Hamarosan nem csak a zeneiskola színpadán léptek fel, hanem megyei, országos és nemzetközi helyszíneken is.

– Idővel nevet váltottunk, Szivárvány együttesként koncerteztünk – folytatta Baráth Yvette. – Az új név utalt arra is, hogy zenei mindenevők vagyunk: széles, színes az általunk előadott dalok repertoárja. Azt mindig fontosnak tartottuk, hogy a nagykanizsai születésű Farkas Ferenc műveit elvigyük a közönségnek, emiatt (is) viseljük 2008-tól a „Mester" nevét.

A Farkas Ferenc Énekegyüttes jubileumi hangversenyén klasszikus zeneműveket és örökzöld világslágereket is előadott , Baráth Yvette karnagy  vezényletével Fotó: Szakony Attila

Ekkor már több mint kétszer annyian daloltak a kórusban, mint a kezdetekkor. Nem kellett új tagokat verbuválni: sok, éneklést szerető fiatal, illetve felnőtt maga jelentkezett a karnagynál, szeretne a csapathoz tartozni. Ahhoz az énekegyütteshez, ami a megalakulása után mindössze pár év múlva, első minősítő hangversenyén, „arany feletti" elismerést kapott. Eredménnyel szerepeltek mindenütt, ahol „megfordultak": Olaszországtól kezdve a grazi kórusolimpiáig.

– A legkedvesebb tán' mindannyiunk számára a Prima-díj, amit 2007-ben vehettünk át. Leginkább azért, mert a civilek véleménye, visszajelzése alapján ítélték nekünk.

A Farkas Ferenc Énekegyüttes „unikumai" közé tartozik az is, hogy gyakran lépnek fel hangszeres zenei kísérettel, ám nem múlik el koncertjük anélkül, „acapella" ne énekeljenek: akár tizenhat szólamban.

– Ez a kóruséneklés igazi esszenciája, ámbár tény, nem mindig könnyű összecsiszolni a hangokat – így Baráth Yvette. – Hangja mindenkinek van, a megszólaltatásnak kell különlegesnek  lennie. Egy kórus nem az éneklésből, az összecsengő szólamokból és a hangzásból születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!