Hírek

2016.12.14. 21:40

A miniszter az M9-esről - M9: lakossági fórum lesz

Budapest - A nyomvonal még nem végleges, módosulhat az engedélyes terv készítése alatt - tudtuk meg a tervezett M9-es gyorsforgalmi útról az idei utolsó, kivételesen szerdai Kormányinfón.

Osváth Sarolta

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban adott választ a Zalai Hírlap kérdéseire.

Azt tudakoltuk: a napokban kiírták a közbeszerzési eljárást az M9-es Vasvár és Zalaegerszeg közti szakaszának megépítésére, de mikor kezdődhet el és mikor fejeződhet be a dunántúli régió észak-déli közlekedését, így Zala megyét is kiemelten érintő beruházás? Az iránt is érdeklődtünk, hogy változhat-e még a közzétett nyomvonal? Ez kiváltotta a alsónemesapátiak tiltakozását, miután szerintük túl közel húzódik a településhez.

Lázár János írásban adott válasza szerint a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) jelenleg az M9 gyorsforgalmi út Vasvár és Zalaegerszeg közti szakaszának vonatkozásában a projekt előkészítési (tervezési) tevékenységét végzi. 2016. december 2-án valóban megjelent egy közbeszerzési ajánlati felhívás, ez azonban nem a megvalósításra, hanem az érintett szakasz engedélyezési tervének és kiviteli tervének elkészítésére vonatkozik.

A tervek szerint északról Győrvárnál lép majd be az M9-es gyorsforgalmi út Zala megyébe, és Zalaszentivánt - képünk ennek határában készült - keletről elkerülve halad tovább Alsónemesapáti, majd Kisbucsa közelében Misefáig
Fotó: Katona Tibor

A tervezés megkezdésének - azaz a tervezővel való szerződéskötésnek - a várható időpontja 2017 második negyedéve, így az engedélyezési tervek várhatóan 2018 második negyedévének végén állnak majd rendelkezésre. Ezt követően indulhat meg az építési engedélyezési eljárás.

A miniszteri válaszból kiderül az is: a korábbi előkészítő munka során a környezetvédelmi engedély kérelmet a zalaegerszegi szakasz fejlesztését is magába foglaló, M9 Vasvár-Nagykanizsa közötti szakaszra nyújtották be. Az engedélyt 2016. augusztus 15-én az Országos Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség e teljes szakaszra adta ki. Ez a nyomvonal vált a közelmúltban ismertté.

A környezetvédelmi engedélyt Alsónemesapáti önkormányzata bírósági úton megtámadta, arra hivatkozva, hogy a településhez túl közeli nyomvonal káros hatásai jelentősen érintik a lakosságot. Az állami beruházó NIF Zrt. az előkészítési, tervezési munka további lépéseiről 2016. november 22-én egyeztetést tartott a helyi önkormányzattal. Mint a Kormányinfón megtudtuk, az önkormányzat felkérésére a NIF Zrt. 2016. december 20-án, tehát jövő kedden az alsónemesapáti kultúrházban 17 órától lakossági fórum keretében ad majd további tájékoztatást.

A miniszter válaszából egyértelműen kiderül az is, hogy környezetvédelmi engedélyben szereplő nyomvonal - a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményeként - az engedélyes terv készítése alatt még módosulhat. Véglegessé várhatóan 2018 első félévében, az építési engedély kiadásával válik.

A tervezési folyamat során kell eljutni odáig, hogy a nyomvonalat mind a hatóságok, mind a helyi lakosságot képviselő önkormányzatok elfogadják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a jogerős építési engedély megszerzése 2018 harmadik negyedévében várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!