Hírek

2016.11.15. 20:24

Zalai Prima: kié legyen a közönségdíj? - Szavazzon!

Zala megye – Ezúttal is olvasóink választhatják meg a Zalai Prima Díj közönségdíjasát.

Zalai Hírlap

A VOSZ Zala Megyei Szervezete immár hagyományosan Zalai Prima Díjakat ad át a művészetek, a sport, a tudomány és a kultúra egyéb területein kimagasló eredményeket elért, maradandót alkotó zalaiak körében. Az elismerést tíz jelölt közül hárman kapják meg a nagykanizsai HSMK-ban 2016. november 25-én 18 órakor kezdődő gálaesten, szakmai kuratóriumi döntés alapján.

Honlapunkon valamennyi jelölt szakmai életútját röviden ismertetjük, olvasóink pedig közülük javasolhatnak közönségdíjast. Szavazni a közönségdíjas jelöltre kizárólag a www.zaol.hu internetes oldalunkon lehet, a cikk végén található felületen. Az internetes szavazás november 16-án kezdődik és november 23-án reggel 9 óráig tart. A szavazatukat leadó olvasóink közül kisorsolunk egy nyertest, aki a VOSZ megyei szervezetétől egy festményt kap majd ajándékba.

Molnár Tibor, a Kanizsai Fotóklub vezetője

A Kanizsa Fotóklub 1956-ban alakult, tehát az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A rutinos hobbifotósok mellett egyre több fiatalt is tagjai között tudhat a társaság. Jelenleg közel harmincan látogatják a hétfő esti találkozókat a HSMK-ban. – A fotóklub több egy alkotó közösségnél, inkább barátok vagyunk – mondta a 42 éves Molnár Tibor, aki tíz éve igyekszik együtt tartani a fotósokat. – Nálunk nem számítanak a generációs különbségek.A társaság a képeit különféle ötletes fotókiállításokon mutatja be. Ezentúl gyakran sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi pályázatokon. Kifejezetten foglalkoznak az utánpótlás képzéssel is, ezért gyakran közös fotózásokat szerveznek, vagy éppen túrákat a dél-zalai természetben, hogy másokkal is megszerettessék kedvenc hobbijukat.

Deme Dávid evangélikus lelkész

Sajószentpéteren, lelkész családba született a kanizsai és környéki evangélikusok korábbi vezetője, aki a középiskolai évek után jelentkezett a teológiai akadémiára. Ám váratlanul besorozták. Békésből Lentibe vitték katonának. Két évet töltött mundérban. Miután leszerelt, nem volt akadálya a felsőfokú tanulmányoknak. 1977-ben lelkésszé avatták. Majd Ostffyasszonyfán látta el feladatait, lelkész feleségével közösen. 1990-ben a dél-zalai városba költöztek. Szívügyének tekintette az igehirdetést, a betegek lelki gondozását és a gyermekek hitoktatását. Emellett mély baráti kapcsolatot ápolt a finn hittestvérekkel és más, helyi felekezetekkel. Több templomfelújítás, parókia építése is a munkáját dicséri. Júliusban elbúcsúzott hivatása aktív gyakorlásától. Szabadidejét népes, szerető családjával, nyolc unokájával tölti.

Dr. Cséby Géza író, költő, művelődéskutató

Közel 30 évig, nyugdíjazásáig volt a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója. Nevéhez számos kezdeményezés fűződik, melyek megvalósításában az általa vezetett intézmény jeleskedett. Néhány a legnagyobbak közül: Újkori Helikoni Ünnepségek, Balaton Fesztivál, Balatoni Ősz, Keszthelyi Táncpanoráma, Zalai Borcégér, Balaton Filmfesztivál. Kezdeményezésére honosodott meg a városban az aradi vértanúkra való megemlékezés. Neki köszönhető a Keszthelyi Pantheon létrejötte, itt közel harminc emléktábla elhelyezése, városi reliefek és lengyelországi emléktáblák megvalósulása. Keszthely és a Balaton művelődéstörténeti kutatója, a kortárs lengyel irodalom fordítója. Közel húsz önálló műve jelent meg: tudományos, verses- és gyermekkönyvek. Irodalmi szervezetek alapítója, elnöke.

Ágh Márton színházi és filmes látványtervező

Keszthelyen született 1972-ben. A Szendrey-iskola és a Vajda-gimnázium után a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Munkáját 2009-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. Filmekben és színházi darabokban is sokat dolgozik Mundruczó Kornél rendezővel itthon és Nyugat-Európában. A legutóbbi közös filmes munkájuk a Felesleges ember, színházi pedig a Proton Színházban játszott Látszatélet, amiért elnyerte a Színházi kritikusok legjobb díszletért járó díját. A Schilling Árpád rendezte, Katona József színházban előadott Faust I-II.-vel szintén kiérdemelte ezt az elismerést. A Coetzy Szégyen című darabjához készített díszlete is (Proton Színház, rendező: Mundruczó K.) a legjobb díszlet lett, a díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón kapta 2013-ban. Ő a látványtervezője Till Attila Tiszta szívvel és Kenyeres Bálint Tegnap című filmjének is.

László Ildikó építészmérnök

Zalalövőn született, építészi tanulmányait követően Zalaegerszegen helyezkedett el. Tíz évig dolgozott a Zala Megyei Kórházban, hat évig műszaki igazgatóként. Ma saját tulajdonú építész irodát vezet. A kórház több részlete magán viseli tervezői kéznyomát, de megyeszerte találkozhatunk munkáival. Generál tervezője volt a lenti városközpont-rekonstrukciónak, a zalacsányi Batthyány-kastély bővítésének, belsőépítészként működött közre a Hévíz Tófürdő megújításában, továbbá a karosi gyógyfürdő és a zalaegerszegi városi strand gyermekvilágának megalkotásában is. Vallja, hogy a bennünket körülvevő tér visszahat ránk, formál bennünket, ezért fontos jól megválasztani, milyen építészeti, vizuális közegben élünk. Két felnőtt gyermek (Ildikó és Erik) édesanyja, s fia révén már két unokával is megáldotta a sors.

Dr. Máhr Károly főorvos

Sárvári gimnazistaként fordult érdeklődése a biológia és az orvostudomány felé, diplomáját Pécsett szerezte, Cum laude minősítéssel. 1993-ban került a Zala Megyei Kórházba, 1998-ban belgyógyászatból, 2001-ben klinikai onkológiából szerzett szakvizsgát. 2013 óta vezeti a kórház onkológiai osztályát, s kuratóriumi elnöke a munkájukat segítő Akarattal és Hittel Alapítványnak. Az osztályon a legújabb terápiás lehetőségek meggyökereztetésére törekszik (immun-onkológia), de ismeri korlátaikat is. Számos szakmai társaság tagja, rendszeresen ad elő kongresszusokon. Szívügye a megelőzés, a betegek megóvása a fals információktól, e cél érdekében minden követ megmozgat. Felesége Bali Viktória logopédus, két gyermekük van, Anna és András. Mivel diákkora óta atletizál, ma is futással tartja magát karban.

Tóth István, a Zalagyöngye vezetője és koreográfus

A Zalagyöngye Táncegyüttes 1997 őszén alakult meg egy baráti társaságból. Vezetője és koreográfusa a kezdetektől Tóth István, „Csonti”, de természetesen hívnak vendégkoreográfusokat is annak érdekében, hogy minél többféle szemlélet jelenjen meg az együttes munkájában és sokszínű néptáncrepertoár jöjjön létre. Az indulás nem volt könnyű, a táncruhákat a tagok a saját pénzükből szerezték be, majd amikor egyre több helyre hívták őket fellépni, a bevételt visszaforgatták és a folyamatos fejlődéshez használták fel. Az első önálló estjükre a megalakulást követő év őszén került sor, s azóta legalább kétévente új önálló műsorral állnak ki a közönség elé. A Zalagyöngye létszáma 11-12 párnyi most, ami erős háttérmunkát sejtet, s mint azt Tóth István jelezte, valóban nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre.

Németh Ferenc hegedűtanár

Németh Ferenc hegedűtanár, népzenész 1961-ben született Nagykanizsán, gyermekkorát Szepetneken töltötte. Középfokú tanulmányait a pécsi művészeti szakközépiskolában végezte, majd a debreceni főiskolán diplomázott brácsa tanszakon. Idén éppen 30 esztendeje, hogy a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanára, de emellett még számos városi és városkörnyéki általános iskolában tanítja a gyerekeket a zene csodateremtő erejére. Zenélt három város, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Kaposvár szimfonikus zenekarában, játszott az Igricekben, a Patkó Bandában (mellyel 1998-ban átvehette a Zala Megye Kultúrájáért Díjat), a Dél-Zala Táncegyüttessel pedig a Ki mit tud? középdöntőjéig jutott 1993-ban. Mostanában a Német-Magyar Bariton Trióban vállal szerepet.

Molnár Flóra, a Dél-zalai Vízmű SE olimpikon úszója

Molnár Flóra úszó 1998-ban született Nagykanizsán, ahol ötévesen tanult meg úszni, de egy évvel később már versenyzett is. Az, hogy tehetséges, gyorsan kiderült, de ő maga is a 2014-es évet jelölte meg áttörésként. A hazai korosztályos bajnoki érmek és címek után ekkor kijutott az ifjúsági Eb-re, ahol az 50 méteres gyorsúszásban 4. lett, az ifi vb-n Szingapúrban 5. és 2014-ben felnőtt magyar bajnok is, a világklasszis Hosszú Katinkát legyőzve. Az olimpiai szereplés lehetősége reális közelségbe került, és az idén ott lehetett Rio de Janeiróban. Pályafutása kezdetétől Polgár Sándor edző irányításával úszik, s eddigi legnagyobb sikereként jelölte meg Molnár Flóra az ötkarikás szereplést, s már a jövő évi budapesti vb-re is kvalifikálta magát. A Batthyány-gimnázium magántanulója, érettségi előtt áll, s mint mondta, szeretne ő is gyógyszerész lenni, mint édesanyja.

Arany Horváth Zsuzsa újságíró, szerkesztő

Zalaegerszegen született 1960-ban, Pacsán járt általános iskolába, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett. Magyar-történelem szakos középiskolai tanári diplomát 1984-ben szerzett a szegedi, akkor József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Abban az évben lett a Zalai Hírlap munkatársa. Két évvel később újságírói diplomát kapott a budapesti MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolán. Veszprémben a Napló szerkesztőségében dolgozott 1988-ig, majd a Rege című Veszprém megyei független hetilap munkatársa, majd 1991-től ismét a Zalai Hírlap újságírója. A lapnál különböző posztokat töltött be. (Szerkesztőségi titkár, főszerkesztő-helyettes, magazinszerkesztő.) A Zalai Hírlap kollektívája és a Zala Megyei Közgyűlés nívódíjjal tüntette ki, több szervezet részesítette szakmai díjban. Két felnőtt gyermek (Virág, 1987, Levente 1990) édesanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!