Hírek

2016.11.22. 21:55

A cél a vendégek elégedettségének növelése

Hévíz- Hazai jó példává vált a fürdővárosban tavaly elindított, magánszállások számára kiírt minőségfejlesztési pályázat, amely nemzetközi elismerést is hozott Hévíznek.

Varga Lívia

A hévízi önkormányzat jövőre is biztosítja a pályázati lehetőséget a városban működő mintegy 350 magánszállásadónak. Erről és az első év tapasztalatairól sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor polgármester, Horváth Orsolya, a Hévízi TDM Egyesület elnöke és Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

- Az elmúlt év bebizonyította, hogy az önkormányzat által finanszírozott és a TDM egyesület által lebonyolított kezdeményezés sikeres, így a képviselő-testület egyhangúlag döntött a folytatásról, 16 millió forintos keretet különítve el a költségvetésben - bocsátotta előre Papp Gábor, hangsúlyozva: a kiírás bel- és külföldön is nagy visszhangot keltett, az egyedülálló kezdeményezést az Európai Fürdővárosok Szövetsége innovációs díjjal ismerte el, s több hazai település, egyebek mellett Bükfürdő is érdeklődik a hévízi modell iránt.Idén közel 100 pályázó 8,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amit eszközbeszerzésre, korszerűsítésre, felújításra használhattak.

A szobakiadók körülbelül negyede pályázott ebben az évben. A cél, tette hozzá Papp Gábor, hogy ezt a számot jövőre megduplázzák. A legmagasabb elnyert összeg több mint 300 ezer forint volt.

Horváth Orsolya leszögezte: Hévíz marketingjében kulcsszó a minőség, ami minden szegmensben megjelenik.

- Ez a kiírás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a magánszálláshelyek is tudjanak fejleszteni, számukra ugyanis egyéb pályázati lehetőség nincs - mondta az elnök, hozzátéve: a cél a minőség emelése. - Önrész nem szükségeltetik, a támogatás tehát százszázalékos.

Újra meghirdették. Horváth Orsolya és Papp Gábor az együttműködési megállapodást írja alá Fotó: Antal Anita

A szobakiadók az általuk előző évben befizetett idegenforgalmi adó összegének felére pályázhatnak, részletezte Horváth Orsolya. Azok, akik 100 ezer forintnyi vagy az alatti ifát szedtek be a vendégektől, maximum 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, tehát az is előfordulhat, hogy valaki csak 40 ezer forintot fizetett be, de 50 ezret nyer a pályázaton. Az előző évhez képest változás, hogy a feltételek közé bekerült: csak az nyújthatja be pályázatát, aki szobaegységenként vagy apartmanonként minimum 20 ezer forint idegenforgalmi adót befizet.

Pályázni február végéig lehet, az elbírálás egy hónapot vesz igénybe, így a szezonnak már a megvalósult fejlesztések, beszerzések révén magasabb minőséggel vághatnak neki a pályázók, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Lajkó Ferenc elnök kivételes lehetőségnek nevezte az önkormányzat, a TDM egyesület és a szobakiadók által közösen kidolgozott pályázati rendszert, amelyről hamarosan előadást tart a Mórahalmon megrendezendő országos TDM konferencián, s érdeklődnek a rendszer iránt a miskolci szobakiadók is.

Papp Gábor szólt még arról is, hogy 2018-tól már csak azok a magánszállásadók vehetnek részt a pályázaton, amelyek minősíttették szálláshelyeiket. Ennek érdekében a következő évben már a koronás minősítés díja, azaz a Nemzeti Tanúsító Védjegy megszerzése is finanszírozható az elnyert összegből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!