Hírek

2016.11.24. 16:42

Elismerések, dicséretek, finomságok és izgalmak

Zalaegerszeg - Három napra belakta a Keresztury VMK minden zegét és zugát az immár 17. pályaválasztási kiállítás

Fincza Zsuzsa

Az első két napon mintegy kétezer érdeklődő diák informálódhatott a 15 szakképző középiskola és a közreműködők  standjánál.

A tegnapi rendezvényre 33 általános iskolából 1384 diák és szülő jelentkezett be. A szombati a családi napon  legalább ennyi érdeklődőre számítanak, hiszen akkor a szülők és a családok is tájékozódhatnak  a munkaerőpiacon keresett szakmákról, a képzési lehetőségekről.

A kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya által szervezett kiállítás megnyitó ünnepségén Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerencsésnek mondta a mai pályaválasztó fiatalokat, mert nincs olyan szakma, olyan hivatás, amelyet ha választanak, nem tudnak elhelyezkedni. Zalaegerszegen például sok olyan fejlesztés indult be az elmúlt időszakban, amely megvalósítása, illetve működtetése tetemes munkaerőigénnyel jár majd. Példaként említette többek között a 6 milliárdból épülő Mindszenty Emlékközpontot, az autópályával összekötő kétszer kétsávos 160 milliárd forintba kerülő gyorsforgalmi utat és a várhatóan 2020-ra elkészülő tesztpályát, amellyel kapcsolatban - újságolta büszkén az építés miniszteri biztosa - már most több gumigyártó cég, köztük a Michelin, a Hankook és a Bristol jelezte, hogy itt szeretné tesztelni a gumiját.

Dr. Rumi Kriszta, a Zala Megyei kormányhivatal főigazgatója kihangsúlyozta, a pályaválasztás a gyerek, a szülő és a pedagógus közös felelőssége, a cél, hogy ne csak kenyérkereseti lehetőséget jelentsen a munka, hanem esetleg a hobbivá is válhasson. Míg a korábbi generációk a pályaválasztásnál, a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a nyugodt munkakörülményeket részesítették előnybe, a ma ifjúságának már fontos a nyitottság, a flexibilitás és az sem zavarja őket, ha újra és újra tanulni kell, képesek újra és újra valami más szakmába fogni.

Ezúttal hirdették ki a pályaválasztással kapcsolatban "Szakmák diák szemmel" címmel kiírt pályázat eredményeit. Dr. Babati Szabolcs, kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője örömmel számolt be róla, hogy Zalaegerszegről és környékéről összesen 118 pályaművet küldtek be a gyerekek. A nehéz helyzetbe került zsűri végül három 3., három 2., és  három 1. helyezést ítélt oda.

Az ítészek a legszebbeknek a becsvölgyei Pais Janka, a zalaegerszegi Forgács József és a zalabéri Kolompár Péter rajzait találták, a második díjat a pókaszepetki Nemes Tímea Lenke, a zalabéri Csécs Patrik és a zalaegerszegi Reiser Petra kapta, a képzeletbeli dobogó 3. fokára a becsölgyei Székely Vivien, a zalalövői Nagy Liza és a zalaegerszegi Dobos Róza állhatott.

A Szegi Suli két diákjával is helyezést ért el a szakmákat bemutató rajzversenyen. Képünkön Székely Vivien és Pais Janka, mögöttük Vigh László országgyűlési képviselő, Berke Andrea, Janka osztályfőnöke és dr. Babati Szabolcs Fotó: Fincza Zsuzsa

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint a rendezvény közreműködője két 0. napot is tartott. Kedden a zalaszentmihályi, a pölöskei, a felsőrajki  és a búcsúszentlászlói iskolásokat a szakképző iskolák, szakgimnáziumok tanműhelyeibe, szerdán pedig a 200 érdeklődő diákot üzemlátogatásra vitték el. Bangó-Rodek Viktória, a kamara szakképzési csoportvezetője örömmel újságolta, hogy a nyári Kisinas táborukkal pályaorientációs díjat nyertek. Ezzel még nem fogytak ki az ötletekből: december 6-án délután Mikulás Gasztrotúrát szerveznek, amely során az érdeklődő diákok és szüleik nem csak végig látogathatják az akcióba benevezett vendéglátóhelyeket, hanem ott ki is próbálhatják magukat.

A FM Daszk Vépi Középiskolájánál muszáj volt egy kicsi többet időzni! Savanyó Ferencné gyakorlati oktatásvezető és dr. Solti Ferencné tanár ugyanis írásba is adta, hogy kimondottan szeretik a zalai diákokat, mert jól neveltek, és tisztelettudók.  Hencsei Martin, aki mezőgazdasági gépészetet tanul és technikusnak készül, valamit Szecsődi Bence, aki  "rendész tanonc" és még gondolkodik a folytatáson,  ráadásul jól is tanul.

A vépi középiskolában szeretik a zalai diákokat. Képünkön Szecsődi Bence, dr. Solti Ferencné, Hencsei Bence és Savanyó Ferencné Fotó: Fincza Zsuzsa

A zalaegerszegi Báthory-középiskola diákjai naná, hogy saját készítésű finomságokkal traktálták a standjaik előtt nyüzsgő iskolásokat - Halász Bence két segítőjével:  Czigány Andreával és Gosztonyi Barbarával palacsintát készített flambírozott gyümölcsökkel és erdei gyümölcsszósszal.

A Báthory "konyhájában"Halász Bence készíti a palacsintát és a gyümölcsöt, mellette segítői Czigány Andrea és Gosztonyi Barbara, középen pedig akik a finomságot kapják: a zalalövői Gál Veronika és Tornyos Adél Fotó: Fincza Zsuzsa

A Munkácsy  diákjai viszont az izgalmas elfoglaltságot kereső ifjúság körében voltak népszerűek. Náluk ugyanis Rácz László és Román Norbert 12/H-s diákok felügyelete mellett ki lehet próbálni a hegesztést - ott jártunkkor Horváth Bálint és Völgyi Tibor a tófeji iskola pályaválasztáson töprengő diákjai nem is tudtak ellenállni a csábításnak.

A Munkácsy kihelyezett tanműhelyében hegeszteni is lehet. A képen Horváth Bálint, Rácz László, Román Norbert és Völgyi Tibor Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén 50 éves Deák-középiskolánál is találtak maguknak elfoglaltságot a diákok, kézműveskedtek, totót töltöttek ki - amelyben nagy segítségükre volt Ignácz Júlia - karján egy élő csecsemősúlyú babával - és Lekics Evelin végzős pedagógiaszakos diákok.

A jubiláló Deák-középiskola birodalma előtt két végzős pedagógiaszakos diák: Ignácz Júlia és Lekics Evelin fogadja az érdeklődőket Fotó: Fincza Zsuzsa

A Ganz Ábraház Szakgimnázium külön-külön is bemutatta érdekes képzéseit, sokan kotnyeleskedtek a gépészeti, a  informatikai és a közlekedési részlegnél is, de a megyei katasztrófavédelemi igazgatósággal közös pavilonnál, ahol Fonyódi Antal őrnagy segítségével fel lehetett próbálni a tűzoltók több mint 15 kilós felszerelését, tetőzött a forgalom.

A Ganz rendészet és közszolgálat szekciójában Korka Nándor öltözik tűzoltónak. Mellette Bozzai Viktória, Kozák Boglárka, Major Zsolt szakoktató és Fonyódi Antal őrnagy Fotó: Fincza Zsuzsa

A Széchenyi-középiskola okos gépeivel, robotjaival büszkélkedett, de természetesen minden szakképző iskola és szakgimnázium bemutatta miért is érdemes náluk folytatni a tanulmányokat - s mindez az érdekesség, finomság és fontos információ a szombati családi látogatókat is várja.

A Széchenyi Szakgimnázium és Szakközépiskola okos gépet, robotjait is bemutatta Fotó: Fincza Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!