Hírek

2016.10.16. 18:16

Cserszegtomaj és Újudvar lett az "Év zalai idősbarát önkormányzata"

A Zala megyei Közgyűlés döntése alapján Cserszegtomaj és Újudvar érdemelte ki „Az év Zalai Idősbarát Önkormányzata” díjat. A két település vasárnap vehette át az elismerést.

Keszey Ágnes

Hagyományosan Idősek napi ünnepségre invitálta a falu aranykorú lakóit a cserszegtomaji önkormányzat. E   hagyományos rendezvény csak  egyik oka, hogy  elnyerje a kitüntető  címet - melyet e rendezvényen kapott meg a két kitüntetett település.  díjat pályázat alapján ítélik oda.

Bartha Gábor, Pácsonyi Imre és Jakab Sándor az elismerések átadásakor a vasárnapi ünnepségen (fotók: Keszey Ágnes )

- Azt mérlegeltük, hogy a kötelező önkormányzati feladatok  - a szociális ellátás, falugondnoki szolgálat - működtetésén túl mit tesz  egy önkormányzat  az idősekért. Akár  közösségépítéssel, a civil szervezetek támogatásával, rendezvényszervezéssel, azon alkalmak gyarapításával, melyekkel az időseket tudják megszólítani és  gondoskodni tudnak róluk,  egészségnevelési, vagy  kulturális programokkal - szólt  jó példákról Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, a megyei Idősügyi Tanács elnöke.

A helyi óvodások műsorral kedveskedtek az időseknek

Újudvar polgármestere úgy fogalmazott: semmi különöset nem tettek, csak azt, amire vállalkoztak, ami a dolguk.

- Tíz éve, amikor polgármester lettem,  megbeszéltük a képviselő-testülettel, hogy a legfontosabb az idősek istápolása és segítése, Létrehoztuk az Idősek klubját, mely azóta  több mint száz taggal a legnagyobb és legaktívabb civil szervezetünk. Mi is minden évben megrendezzük az Idősek napját - mondta  Jakab Sándor.

Az ünnepségen Cserszegtomaj legidősebb lakóit is köszöntötték, egyikük a 88 éves Hirsch Márton

A falu legidősebb lakója a 96 esztendős Pátkai Lajosné

A falu gondoskodik  arról is, hogy önkormányzati kisbusszal  jussanak el az idősek más településen lévő misére, orvoshoz gyógyszer kiváltani, de akár  favágásban is segítenek.  nekik. Idén a temető felújításakor csúszásmentes  járdát alakítottak ki és padokat is elhelyeztek az idősekre gondolva. Cserszegtomajon Aranykorúak klubja működik, kirándulnak, rendszeresen kulturális rendezvényeken lépnek fel. Bartha Gábor  polgármester kiemelte: a képviselő-testületnek és bizottságainak is köszönhető, hogy úgy tudnak gazdálkodni, hogy az idősekért is tudnak tenni. A település nagy területe  miatt sokkal többet kell tenni az idősek  összetartásáért, a közösségi életért, mint egy kis településen.

Az idősekre való figyelem fontosságáról felidézett egy közelmúltbeli esetet: az ebédet  szállító munkatárs figyelt fel arra, hogy egyik háznál még az előző napi ebéd sem került be, segítséget hívott, s így találtak rá az akkor már több mint egy napja az otthonában földön fekvő idős lakóra -  megmentve életét. Az Idősek napi ünnepségen a helyi óvodások kedveskedtek műsorral a helyi aranykorúaknak, akiket Aradszky László táncdalénekes és Móger Péter harmonikaművész is szórakoztatott, az önkormányzat pedig estebédet kínált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!