Hírek

2016.10.17. 09:25

A szívbetegség nem játék!

Népbetegségnek tekinthetők a szív – és érrendszeri problémák – mondta dr. Alotti Nasri szívsebész, osztályvezető főorvos, mikor Lentiben a Szíved felbecsülhetetlen értek! Mit teszel érte? című előadása előtt beszélgettünk.

Korosa Titanilla

- Nemcsak hazánkban, világszerte a szív – és érrendszeri betegségek kiemelkedő helyen vannak mind a megbetegedés, mind a halálozás terén. Célom, hogy rámutassak arra, hogy az egyénnek milyen fontos szerepe van abban, hogy megőrizze egészségét és kerülje el az orvosokat, szívsebészeket. A megelőzésnek óriási szerepe van abban, hogy leküzdjük a 20-21. század egyik leggyakoribb betegségcsoportját, ami velejárója a mai modern életformának, hiszen a stressz, az egészségtelen életforma, az egészségtelen étkezés nagyban hozzájárulnak ehhez a betegséghez.

Az előadáson a szívsebész felhívta a figyelmét a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára, hangsúlyozta a stressz elkerülését, illetve a lelki megbékülés, a lelki nyugalom jelentőségét is kiemelte. Mint mondta: a 18 év fölöttiek már veszélyeztetett korcsoport. A betegek  - meglepően – nem az idősebb korosztály tagjai kerülnek ki, nem kevés az 50 – es éveiben járó férfi és nő, aki műtőasztalra kerül. Ezeknél a betegeknél az tapasztalják, hogy cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, nem figyeltek kellően az egészséges életmódra, különböző fajta stressz érte őket, aminek orvosi beavatkozás lett a végeredménye.

- A szív – és érrendszeri betegség nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú folyamattal, aminek vége a műtét. Ezzel persze nem gyógyítottuk meg teljesen a beteget, óriási tennivaló van utána is. Azt szoktam mondani a betegeknek, hogy adunk egy ajándékot és ezzel lehet valamit kezdeni, tönkretenni vagy vigyázni rá.

A főorvos arról is beszélt: az öröklésnek e betegségek terén nincs meghatározó szerepe, önmagában nem mondhatjuk azt, hogy egy koszorúér betegnek a gyerekei is azok lesznek, azonban a hajlamosságot öröklik. Ha ez megvan és dohányoznak, egészségtelen életmódot élnek, akkor az utódok nagyobb valószínűséggel kapják meg a szülők betegségét. Mint mondta, a cukorbetegségnél  inkább jelen van az öröklés, amiatt is hatványozottan emelkedik a cukorbetegek száma világszerte, és ez melegágya a szív – és érrendszeri problémáknak.

Dr. Alotti Nasri elmondta: az utóbbi években jó tendencia figyelhető meg a társadalomban, hiszen egyre többen mozognak, főként a fiatalok, illetve próbálnak odafigyelni a táplálkozásra, leszoknak a dohányzásról. Mindemellett persze rengeteg tennivaló van még.

- Nekünk, orvosoknak az a szerepünk, hogy rámutassunk a veszélyekre, felhívjuk az emberek figyelmét arra, ami káros, mert nem mindegy, hogy a társadalom zöme ilyen – olyan betegséggel küzd, vagy inkább egészséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!