Hírek

2016.09.21. 14:45

Új főorvos a sebészeti osztály élén - Szeretne az igényekhez igazodni

Nagykanizsa – Dr. Orbán Lajos főorvos vezeti július óta a Kanizsai Dorottya Kórház általános sebészeti osztályát. A doktor laparoszkópos centrumot hozna létre az egészségügyi intézményben, ahol így egy kevésbé ismert nőgyógyászati betegség kíméletes sebészeti kezelésére is lehetőség nyílna.

Horváth-Balogh Attila

Az első műtétekre már sor is kerülhetett a közelmúltban. De erről később.

– 1997-ben diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karán, azt követően a megyei kórház érsebészeti tanszékén töltöttem el hosszabb időt, ott szakvizsgáztam sebészetből, gasztroenterológiából – bocsátotta előre dr. Orbán Lajos. – Amikor 2010-ben jogutód nélkül megszűnt a kórház, átkerültünk az egyetem állományába, én pedig konkrétan a sebészeti klinikán folytathattam a munkát, 2015-ig dolgoztam ott. A Kanizsai Dorottya Kórház vezetése megkeresett: vállalnám-e az általános sebészeti osztály vezetését? Eljöttem, tájékozódtam, megtetszett és most itt vagyok.

A főorvos elárulta: korábban több helyről is megkeresték hasonló ajánlattal, de egyik sem volt megfelelő számára. Nagykanizsa azonban jó váltásnak tűnt, hiszen itt országos viszonylatban is rendkívül magas színvonalú az infrastruktúra, a műszerezettség és felkészültek az osztály dolgozói. De persze, az is nyomott a latban, amikor dr. Orbán Lajos meghozta döntését, hogy keszthelyi születésű. Hazahúzta a szíve... És komoly tervekkel jött.

Dr. Orbán Lajos főorvos dr. Parti Krisztina szakorvosjelölttel egyeztet
Fotó: a szerző

– Professzor dr. Bátorfi József, aki nagyon hosszú ideig vezette a sebészetet, a laparoszkópia (amikor nagy vágások helyett kis bemetszések alkalmazásával hajtjuk végre az operációt) kanizsai meghonosításával jó alapot teremtett, amire bizton lehet építeni – szögezte le a főorvos. – Az orvosi állományban sok a fiatal szakember, az utánpótlás tehát biztosított, erre alapozva szeretnék egy új „iskolát" kialakítani itt. A céljaim között szerepel laparoszkópos centrum létrehozása, ez a kíméletes műtéti eljárás ugyanis most a virágkorát éli. Ez jó alkalmat kínál nekünk is a továbblépésre. Létezik egy kevésbé ismert nőgyógyászati betegség, az úgynevezett endometriózis, amikor a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Ez a hormonok hatására ugyanúgy viselkedik, mint ha méhen belül lenne, tehát a menstruáció során megduzzad és vérzik. A betegség az évek során előrehalad, ezek a külső méhnyálkahártya-csomók idővel „beszűrik" a környezetüket, tehát összenőhetnek a vastagbéllel, a hasnyálkahártyával, a méhnyakkal, a húgyhólyaggal, húgyvezetékkel, gyulladásos folyamatokat indítva el. A csomót, csomókat el kell távolítani, sajnos, a beszűrt szervrészekkel együtt, tehát gyakran a vastagbélből, vagy éppen a méhnyakból is szükséges kivágni egy-egy szakaszt. A bonyolult beavatkozás elvégzésére kiválóan alkalmas a laparoszkóp, mert kisebb az összenövések kialakulásának az esélye, nem kell akkora bemetszést ejteni a hasfalon, mint a hagyományos műtéti technológia esetében, a betegek hamarabb felépülnek.

Dr. Orbán Lajos azt is elmondta: a laparoszkópos centrummá válás leginkább a finanszírozásban, illetve a műtéti várólisták rövidülésében jelent majd előrelépést, illetve már az elmúlt időszakban is jelentősen javult a műszerezettség.

– Múlt héten már végeztünk is 4 kiterjesztett endometriózis-műtétet pécsi kollégám, dr. Koppán Miklós tanár úr közreműködésével, tehát a folyamat elindult – tette hozzá dr. Orbán Lajos. – Igyekszünk a beavatkozásokat lehetőleg koncentrálni, mert igazi csapatmunka kell a műtéthez: sebész, nőgyógyász és néha még urológus laparoszkópos specialista jelenlétére is szükség van és nem könnyű ennyi szakembert összehangolni sem időben, sem térben.

A főorvos arról is beszélt: még nagyobb mértékben kíván támaszkodni az endokrinológiai osztályra, s reményei szerint az e témakörbe tartozó betegségeket is tudják majd operálni. Ugyanis a mellékvese daganatok eltávolítására szintén kiválóan alkalmas a laparoszkópia.

– Szeretnék továbbá nagyobb hangsúlyt fektetni a gyomorsebészet területére is, növelni a gyomorműtétek számát – jelezte. – A gyomordaganatok terén egyelőre nyitott műtétekben gondolkodom, de a laparoszkópia segítségével zajlik a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlását kiküszöbölő antireflux-műtét is, ami egyre népszerűbb megoldás és jó lenne, ha a gasztroenterológiai osztály közreműködésével bekerülne a műtéti repertoárunkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!