Hírek

2016.09.06. 17:55

XV. Paralimpia Nyitàny Zalaiaķkal

Szeptember 7-én 22.30 kezdetèt veszi a XV. Paralimpiai jàtèkok.

Az augusztus 21-én véget ért olimpia után szeptember 7. és 18. között a paralimpiának ad otthont Rio de Janeiro. Az ép sportolók versenyéhez hasonlóan a fogyatékkal élők legnagyobb sporteseményét is most először rendezik meg Dél-Amerikában. A testi fogyatékosok seregszemléjét 1988 előtt Fáklyás Játékoknak hívták, és nem volt kötelező az olimpia helyszínén megrendezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megállapodása után 1988-tól nevezik az eseményt paralimpiának, és azóta mindig az olimpia helyszínén bonyolítják le - a téli játékok esetében 1992-től.

A riói lesz a XV. paralimpia. A seregszemlén 165 ország - Oroszországot az államilag irányított doppingolás gyanúja miatt kizárták - több mint 4000 sportolója verseng majd 22 sportágban - a különböző kategóriák miatt 528-szor tartanak majd eredményhirdetést. A parakajak és a triatlon először szerepel majd a programban. A magyar színeket 43-an képviselik.

Philip Craven, az IPC elnöke korábban bejelentette, hogy bár csökkentik a költségvetést, a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a riói versenyeket. Brazília hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd, Craven szerint most teljesen mások a körülmények az országban, mint voltak 2009-ben, amikor Rio de Janeiro elnyerte a rendezés jogát. Ezzel együtt a paralimpiát több mint száz országban közvetítik majd - így Magyarországon is, ahol a közmédia a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb adásidővel és élőben számol be az eseményekről az M4 Sporton és az M5 csatornán.

A paralimpia szerdai megnyitója magyar idő szerint 22.30-kor kezdődik.

A magyar esélyeket illetően a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke tíz érmet remél a magyar küldöttségtől a szerdán kezdődő, riói paralimpián.

- Negyvenhárom fős a csapat, soha ennyi kvótája nem volt még a Magyarországnak a paralimpiára. Többen már voltak, Sydneyben 54-en indultak, de akkor ez a létszám kevesebb kvótából jött össze, hiszen oda csapatok is kijutottak - mondta az MTI-nek még az elutazás előtt Szabó László. - Ez a létszám kötelez. Londonban 14 érme volt a csapatnak, én nagyon bízom abban, hogy tíz dobogós hely most is elérhető lesz. Ez az ereje a magyar parasportnak, ennyit tud. Ha ezt tudjuk hozni, akkor én elégedett leszek.

Az esélyekről szólva az elnök elsősorban az úszókról, a vívókról és az asztaliteniszezőkről beszélt, de úgy véli, a magyar versenyzők atlétikában és cselgáncsban is szerezhetnek dobogós helyeket.

Három zalai sportoló vesz részt a riói paralimpián, közülük egyedül a nagykanizsai asztaliteniszező Zborai Gyula az, aki jelenleg is zalai színekben versenyez, hiszen a Hévíz SK igazoltja. Zborainak ez a harmadik paralimpiai részvétele és csütörtökön a selejtezőben mutatkozik be.

A zalaigricei Tunkel Nándor ugyan továbbra is itt él és készül fel a saját erősítőtermében, de a kedvezőbb versenyzési feltételek miatt egy fővárosi klub sportolója. Tunkel Nándor első paralimpiáján vesz részt, fekvenyomásban indul a 49 kg-os súlycsoportban, aki csütörtökön este (18.00) indul a döntőben. A rezi Illés Fanni 2012-ben még a ZÚK úszójaként indult a londoni paralimpián, ám azóta a fővárosban folytatja taniulmányait és oda is igazolt. Illés Fanni csütörtökön a 100 m-es hátúszásban mutatkozik be.

És lesz még egy zalai résztvevője a paralimpiának, hiszen Piecs Adrienn, az NTE 1866 vívóinak szakosztály-vezetője, egyben edzője versenybíróként vehet részt a játékokon.

Ezek a felvételek már a helyszínen készültek egy nappal a nyitány előtt. Felül Tunkel Nándor edz, alul Zborai Gyula gyakorol a paralimpiai küzdelmeknek otthont adó csarnokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!