Hírek

2016.09.16. 10:32

Halált okozott a sportkapu, elmarasztalták az intézmény vezetőjét

Zalaegerszeg – Jogerősen is elítélték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt az Apáczai téri művelődési központ korábbi vezetőjét, mert tragédiát okozott az alsóerdei sportpálya rögzítetlen futballkapuja.

Arany Gábor

A 2014. július 19-én este történtek miatt az egerszegi törvényszéken pénteken született ítélet, lényegében helyben hagyva az első fokú határozatot. Ezzel megállapították az intézményt akkor irányító W. Csaba felelősségét és egy év, de végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélték immár jogerősen, emellett a büntetett előélettel járó hátrányok alól is előzetesen mentesítették. A tragédia 2014. július 19-én kora este következett be. 

A szabadidőközpontba betérő család futballozni akart. A fémcsövekből hegesztett, rögzítetlen kaput elfordították, hogy a kosárlabdázókat ne zavarják, majd pedig a kapuba a tízéves kisfiú állt be kivédeni nagybátyja lövéseit. Háromnegyed kilenc felé járt, amikor a közel mázsás súlyú kapu kibillent a helyéről és eldőlt, a felső kapufa pedig a fején találta el a gyermeket, aki súlyos koponyasérüléseibe a helyszínen belehalt.

Az Apáczai téri művelődési központ által 2013 augusztusától felügyelt alsóerdei központ területén az intézmény vezetője, W. Csaba utasítása, jóváhagyása alapján a pályát használók számára a baleset napjáig hozzáférhetők voltak az acélcsőből hegesztett 2,1 x 3 méteres sportkapuk. Ezeket nem rögzítették a talajhoz, hanem az intézményvezető utasításának megfelelően, a rendezvények alkalmával földbe szúrható kampókkal rögzítették. 

Az igazgató tudta, hogy a sportkapuk elmozdíthatók, és a használóik rögzítés nélkül otthagyják. Ennek ellenére nem intézkedett a terület őrzéséről, a sportkapuk elzárásáról, illetve az állandó, megbonthatatlan talajhoz rögzítésükről. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott fellebbezett, a főügyészség helybenhagyást indítványozott.

A törvényszéken pénteken annyiban változtatták meg az elsőfokú döntést, hogy a próbaidőt kettőről egy évre csökkentették, egyebekben helybenhagyták az ítéletet, így az jogerőssé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!