Hírek

2016.09.04. 07:18

Csilingelő verklimuzsikával

Keszthely – Hömpölygött a tömeg a hétvégén a belvárosban, sőt akadt, aki táncra is perdült a fülbemászó verklimuzsikára.

Pásztor András

A hétvégén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált a Balaton-parti városban. A rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amit az is bizonyít, hogy idén több mint 70 zenegéppel járták a belvárost a zömében svájci, osztrák és német muzsikusok. Természetesen magyar verklisekkel is lehetett találkozni, a Paksról érkezett, kackiás bajszú Ring István még dalra is fakadt a verki mögött.

– Rendes magyar ember, rendes bajuszt visel – mondta büszkén a paksi verklis, miközben pödört egyet a huszárantennán. – Két éve jártam a rendezvényen és egyből szerelmes lettem ezekbe a kis zenegépekbe, így hát magam is beszereztem egyet, azóta pedig otthon a műhelyemben is nekiláttam egy magyar verkli elkészítésének, sőt azóta számos magyar dalt is elkészítettem a lyukszalagokra.

A kackiás bajszú Ring István standja előtt többen táncra is perdültek. A paksi verklis saját maga is készít zenedobozokat Fotó: Gergely Szilárd

Merthogy a verkli teljesen manuális zenegép, igaz akadnak modernebb, elektromos változatok is, ám a hozzáértő szakemberek igazán csak a régi darabokat értékelik.

– Roppant szerethető kis masinák ezek a guruló zenedobozok, van bennük valami megmagyarázhatatlan báj és nosztalgia – vélekedett Hansjörg Surber, a keszhelyi verkli fesztivál ötletgazdája és egyik főszervezője, aki saját zeneautomata és fonográf múzeummal is büszkélkedhet.

A több mint 70 verkist az idén zsűri is értékelte, az ítészek külön figyelmet fordítottak a régi zenegépek restaurálására, illetve korhű kinézetére, ugyanakkor további pontok jártak, ha valaki énekkel, bábjátékkal, esetleg más mutatvánnyal is színesítette a muzsikát.

A verklizene mellett persze volt lehetőség szomjat és éhséget oltani, míg a színpadon táncosok, fúvósok váltották egymást, sőt Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea egy remek operett gálát is varázsolt az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!