Hírek

2016.08.21. 16:22

Szent István ünnepén az Intelmekből idéztek a szónokok

Megyei körkép - Szinte minden településen megemlékeztek a hét végén az államalapításról, Szent Istvánról, az új kenyérről.

Korosa Titanilla

A megyeszékhelyen augusztus 20. rendezvényei a hagyományokhoz illően az ünnep előestéjén kezdődtek a csácsi városrészben. A Szent István-szobornál Vigh László országgyűlési képviselő mondott beszédet. Sokan teszik fel a kérdést, meg tudjuk-e védeni mindazt, amit Szent István elindított, fogalmazott a szónok. Meg tudunk-e maradni magyaroknak most, amikor még Mindszenty Józsefet is megtámadják? Ma és a jövőben ki kell állni azokért az értékekért, amelyeket Szent István lerakott és Mindszenty folytatott. Ha meg tudjuk védeni Mindszentyt és Szent István örökségét, akkor meg tudunk maradni magyaroknak, szögezte le. Beszédét zárva elszavalta Radványi Kálmán 1920-ban, Trianon után íródott, Őrségen álló magyar vagyok kezdetű versét. Az ünnepség végén Furján Gellért plébános megáldotta az új kenyeret, amelyet Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László közreműködésével felszeltek, majd a cserkészek segítségével szétosztottak az egybegyűltek között.

Zalaegerszeg ünnepi rendezvénye szombaton a skanzenben a kenyérfesztiválon és egyben a falumúzeum napján folytatódott. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében utalt rá, jelentős fejlesztések előtt áll a falumúzeum, a város 500 millió forintot szán az átalakításokra abban is bízva, hogy a tervezett összeg kormányzati támogatással kiegészül.  A nemzeti agrárkamara megyei elnöke, dr. Süle Katalin arról beszélt, hogy ez évben a zalai gazdák 20 tonna búzát adományoztak a magyarok kenyeréhez. Az akcióval határon túli magyarokat, valamint családjuktól elszakítva élő zalai gyerekeket segítenek.

Hévízen Kepli József János mond beszédet Fotó: Péter B. Árpád

Ezt követően felszelték a búzaadományok lisztjéből sütött két veknit, a „magyarok kenyerét". Ezek elődeink módszerével, nyolc órán át érlelt kovásszal készültek hagyományos, lapátos magyar kemencében, mondta Buzsáky Ferenc pékmester, aki évek óta kollégáival süti az idei búzából az új kenyeret a fesztiválra. Mint mondta, a feladatukat nehezítette, hogy a lisztet sokféle búzából őrölték, ezért a tulajdonságait nem ismerhették. Az elkészült produktum azonban önmagáért beszélt, a felszelt veknik minden morzsája percek alatt elfogyott.

Nagykanizsán a helyi roma nemzetiségi önkormányzatnál már pénteken kezdetét vette az ünnep a „Kenyeret mindenkinek!" című rendezvénnyel, amelyen Teleki László országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. Ebben Szent Istvánnak a fiához, Imre herceghez intézett intelmeiből idézve rámutatott, az államalapító szerint az egynyelvű és egyszokású ország esendő, ezért gyámolítani kell a jövevényeket. Teleki László úgy véli: ennek fordít hátat az a politika, amelyik a hozzánk érkező menekültek és a terroristák közé egyenlőségjelet tesz.

Keszthelyen is ünnepeltek

A hivatalos városi rendezvényre szombaton került sor az Erzsébet téren, ahol Dénes Sándor polgármester azt hangsúlyozta: Szent István érdeme, hogy felismerte: egy több pilléren álló, ellentétes világlátású és egymást kioltó kultúrájú tömeg nem képes a történelem viharai közepette helytállni a múltjáért, a jelenéért és a jövőjéért sem. Dr. Perjés Ottó, a város díszpolgára pedig ünnepi beszédében a magyarság, illetve szülővárosa, Nagykanizsa humanista értékeire, évezredes küzdeni akarására hívta fel a figyelmet. Mint mondta: büszke arra, hogy olyan népnek lehet a fia, amelyet nem tudtak a mai napig kiirtani az európai történelemből, pedig sokan szerették volna.

Keszthelyen három napon át színes programokat kínált a szervező Goldmark Károly Művelődési Központ a Balaton-parton levő zenepavilonnál az ünnepi hétvégén, amely hagyományosan a nyári szezon végét is jelenti. Volt egyebek mellett Ghymes koncert és görög táncház, kirakodóvásár, utcabál és tűzijáték.

A Szent István-napi ünnepi program részeként ökumenikus misét tartottak és megáldották az új kenyeret a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Ezt követően a Fő téren Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a megjelenteket, majd őt Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere követte. Mindketten kihangsúlyozták, hogy fontos kötelességünk a keresztény értékek megtartása, ezek átadása gyermekeinknek. Ruzsics Ferenc Szent István intelmei közül kiemelte az elsőt, amely a katolikus hit megőrzésének fontosságáról szól. Arra buzdította a közönséget, hogy ezt naponta gondolják át, és eszerint éljék mindennapjaikat.

Ezt követte a Kis-Balaton néptáncegyüttes fellépése, majd kiosztották az új kenyeret a jelenlevőknek.

Hévízen szentmisével kezdődött a városi ünnepség. Prédikációjában Kiss László esperes Szent István Imre herceghez írt intelmei közül idézve kiemelte: miként államalapítónk tanácsolta fiának, mi is gyakoroljuk életünkben a kegyességet, irgalmasságot, türelmet, alázatosságot, mértékletességet és szerénységet, hogy „együtt örvendhessünk a feltámadás örömében, dicsőségében őseinkkel, akiktől a hitet örököltük". A szentmisét követően a Városháza téren Manninger Jenő országgyűlési képviselő mondott beszédet. Hangsúlyozta: Európa ma válságban van. Jövője s benne hazánk sorsa kérdéses. A megoldás, ha Szent István mintájára „erős, hitre épülő rendszert hozunk létre. Szükséges feladat országunk védelme is, de boldogok csak akkor leszünk, ha egymás szeretetét is gyakorolni tudjuk" – tette hozzá.

– Szent István tudta, hogy hazánk jövőjét a keresztény hitre kell építeni, nyugati mintára. Most itt az idő, hogy ezt a várat megerősítsük, belül és kívül egyaránt – erről már Kepli József János alpolgármester beszélt. – Mit tehetünk mi, hévízi polgárok? – folytatta. – Amit eddig is. Nyitottan, vendégszeretettel viszonyulunk azokhoz, akik jó szándékkal érkeznek hozzánk. Ugyanakkor óvjuk és védjük értékeinket, melyek a keresztény kultúrkörből fakadnak.

A beszédeket követően Koroknai Árpád az István a király című rockopera ismert dalait adta elő, majd a szónokok és a képviselő-testület tagjai a frissen megszentelt és megáldott kenyérrel kínálták az ünneplő közönséget.

Letenyén elismeréseket is átadtak augusztus 20-án. Letenye Város Díszoklevelét vehette át Friman Martin tanár és Horváth Bendegúz tanuló. Köz Szolgálatáért elismerést kapott a Letenyéért Közéleti Egyesület javaslatára Bedő Ildikó és Varga Györgyné.

Lentiben szombaton a reggeli szentmisét követően tartották meg az ünnepséget és a kenyérszentelést. A Templomkertben Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet.

– A magyarság és a keresztény hit világának ezeréves találkozását és azóta is tartó összefonódását népünk egyetlen uralkodóhoz köti, államalapító Szent Istvánhoz – mondta. – Hazánk több mint ezeréves fennállása alatt a külső viharokat kiállta, szent királyunk korában a külső ellenségek gyűrűjében belső ellenállás mellett kellett államot szervezni, törvényeket alkotni, rendet teremteni. Ugyanúgy, mint István korában, ma is képesek vagyunk önálló teljesítményre, és büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira. Tudjuk, hogy az Európai Unió nem oldja meg helyettünk az oktatási rendszer problémáit, az egészségügy finanszírozását, napjaink egyik legégetőbb gondját, a menekültkérdést és a magyar nemzet egyben tartását sem. Ezek a feladatok a magyar nemzetre, ránk maradnak.

Az ünnepség a zalaegerszegi Énekmondó Együttes műsorával zárult Lentiben.

A szlovéniai Lendván pénteken tartották a muravidéki magyarság központi ünnepségét. A Szent István-szobornál egymást követően hárman is pulpitushoz léptek.

– A magyar nemzet egységének egyik legszebb kifejezési formája, amikor az anyaországon belül és annak határain kívül élő magyarok közösen emlékeznek meg államalapító Szent István királyunk ünnepéről – mondta egyebek mellett Trócsányi László, hazánk igazságügyi minisztere, aki részletesen szólt a nemzetünk egységének megteremtése érdekében végzett erőfeszítésekről s a határok nélküli Európa eszméjéről is.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Közösség elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szlovéniában élő kisebbséget az alacsony létszáma miatt továbbra is a beolvadás veszélye fenyegeti, míg Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk ljubljanai nagykövete arra figyelmeztetett, hogy tragikus következményei lehetnek annak, ha megváltozik egy állam etnikai, vallási és kulturális összetétele.

Az ünnepség végén Trócsányi László a magyar államfő, Áder János megbízásából Franc Rezonja muraszombati püspöki vikáriusnak – aki korábban Lendván és Dobronakon is teljesített szolgálatot – a muravidéki kétnyelvű területen több évtizeden keresztül végzett eredményes munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!