Hírek

2016.08.04. 18:20

Már 1992 óta ünneplik a szoptatás világnapját - A babának ez a legjobb

Zalaegerszeg - Közel ötszázan ünnepelték együtt a Szoptatás Világnapját tegnap a Napsugár Úti Óvodában, a helyi védőnői szolgálat által szervezett rendezvényen.

Kiss Gyöngyvér

Színes programok várták az érdeklődőket az 1992 óta hagyományos világnapon.

- A kicsik testi-lelki fejlődéséhez, illetve az anya-gyermek kapcsolat elmélyítéséhez is nagyban hozzájárul a szoptatás - mondta Szekérné Büki Erzsébet, a programot szervező védőnő. - Az anyatejes táplálás lenne a leginkább ideális a gyerekeknek, hiszen mindig kéznél van, a legsterilebb, legegészségesebb, megalapozza a gyerekek immunrendszerét. Már a várandósgondozások során is felhívjuk a figyelmet, hogy mennyire fontos az anyatejes táplálás, a későbbiekben pedig gyakran látogatjuk az édesanyákat, hogy valós segítséget kapjanak a mindennapokban. A városban is működik szoptatást segítő csoport, itt az anyukák egymást támogatják.

Boldog babák és mamák (balról): Pacsai Tünde és Könyves Áron, Kovácsné Mékli Katalin és Kovács Dorina, Szilágyi Tímea és Kósa Regina Fotó: Pezzetta Umberto

Tolvaj Márta alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta a hungarikummá nyilvánított védőnői ellátás jelentőségét.

- Városunkban tavaly 471 csecsemő töltötte be az első életévét, akiknek 61 százaléka 4 hónapos korig kizárólag anyatejet kapott, sőt 204 baba még 12 hónapos korban is kapott anyatejet - mondta az alpolgármester.

- Az idén 725 liter anyatejet adtak le szoptató anyák Egerszegen, ami nagyban hozzájárult a helyi csecsemők fejlődéséhez - vázolta Tolvaj Márta, kiemelve: a kormány 1800-ról 2700 forintra emeli a juttatást, amit az édesanyák az anyatej literjéért kapnak.

Tóth Lenke megyei vezető védőnő is köszönetét fejezte ki a szoptató édesanyáknak, hangsúlyozva a világnap idei szlogenjét, a fenntartható fejlődést. Majd kitüntették a legtöbb tejet leadó anyukákat, Góczán Alexát, Császár Renátát és Papp Esztert.

Utóbbi szerint nagyon fontos a sok pihenés, ebben pedig nélkülözhetetlen a család segítsége ahhoz, hogy valaki bővelkedhessék anyatejben.A megyeszékhelyi Születés Hete program ma az Apáczai ÁMK-ban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!