Hírek

2016.08.05. 17:45

Magyarok kenyere

Zalaszentgrót – Vége felé közelednek a Magyarok Kenyere Program idei búzagyűjtő akciói. Megyénkben a tüskeszentpéteri malomban, a Zala-Cereália Kft.-nél tartottak megemlékezést ez alkalomból.

Hajdu Péter

Zala megyében az említett cégnél volt a gyűjtési pont, onnan viszik majd a zalai gazdálkodók jótékonysági búzaadományait az országos összeöntő helyre, Orfűre. Hatodik éve él a program, aminek keretében az ország összes megyéjéből és a határon túli magyarlakta területekről is felajánlják a gazdálkodók a kenyérgabonát jótékonysági célokra, majd az összegyűjtött búzát ünnepélyes keretek között összeöntik és megőrlik. – A Zala megyei gazdálkodók évről évre többet teljesítenek ebben a nemes célkitűzésű programban, amiért köszönet illeti őket – mondta többek között Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a malomudvaron tartott ünnepségen. – A megyében a kedvezőtlen időjárás, a sok eső miatt idén egy kicsit később tudtuk kezdeni a búza gyűjtését, hiszen még mindig aratnak, de eddig is már 13 tonna búzát ajánlottak fel a gazdák, akik sorából évről évre többen lépnek az adományozók közé. Mi minden évben azt kérjük tőlük, a lehetőségeikhez mérten adjanak a búzájukból, ha csak öt kilót, azt is ugyanolyan szeretettel fogadjuk, mint aki egy mázsát kínál fel.

Az agrárkamara tisztségviselői és vezetője a felajánlott terményekkel: Bóbics László, Boros Attila, Nagy Kálmán, Király László, Süle Katalin Fotó: Pezzetta Umberto

A kamara megyei elnöke elmondta, hogy a termelők jelzései szerint az eddigi 13 tonnához még további adományok várhatók, amit a vége felé tartó aratásról küldenek majd a megyei gyűjtőpontra. Zalából, illetve az ország más részeiből is vasárnap viszik majd az összegyűlt gabonát Orfűre. A búzát összeőrlik, és abból a lisztből készül majd magyarok kenyere, az augusztus 20-ai ünnepségekre.

- Az adományozott gabonából készült lisztből kapnak majd olyan intézmények, amelyek rászoruló gyermekeket gondoznak - folytatta Süle Katalin. - Nagyobb része hagyományosan a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz, és más, határon túli gyermekintézményekhez kerül, de minden megyében marad is a búzából, hogy a hazai gyermekintézményeknek is jusson belőle. Tavaly a megyében 8,8 tonna búza gyűlt össze, tehát már meghaladtuk azt a mennyiséget. Azontúl, hogy a programnak nemzetösszetartó ereje van, jóvoltából a gazdálkodók felhívhatják magukra a figyelmet, hogy ők adják az ország kenyerét.

A program zárásaként az összeállított lisztet és búzászsákokat Bizderi János plébános megáldotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!