Hírek

2016.06.22. 19:40

Idén végre kárpótol a természet - Beindult a gombaszezon

Míg tavaly alig termett gomba a zalai erdőkben, addig idén már most, a szezon elején valóságos dömpingről számolnak be azok, akik rendszeresen keresik.

Gyuricza Ferenc

Kis túlzással azt is mondhatnánk, az elmúlt napokban zsúfoltak voltak a Nova környéki erdők, olyan sokan járták gomba után a rengeteget. A pihenőhelyeken és a parkolókban, s az erdészeti utak bevezető szakaszain egymást érték az autók, így ezúttal valóban könnyű volt gombászókra lelni a fák között.

- Május vége óta folyamatosan járom az erdőt - mondja Németh István. - Először a vargánya miatt, amiből június közepéig nagyon sok volt, jelenleg pedig rókagombát, galambicát és keserűgombát lehet rengeteget találni.

Gombás Katalin és Németh Elek mutatják a friss gombával teli kosarat a 75-ös út melletti buszmegállóban
Fotó: Gyuricza Ferenc

A férfi hozzáteszi, a természet idén talán pótolja a tavalyi kiesést, legalábbis az eddigi tapasztalatok kedvezőek. A csapadék elegendő, a hőmérséklet is jól alakul, ha az időjósok által ígért meleg megérkezik, akkor az elkövetkezendő napokban érdemes lesz róni az erdőket.

- Évente egy-két alkalommal jövök el erre a környékre gombát szedni. Jól ismerem a vidéket, hiszen idevalósi, hernyéki lány voltam - mondja a 75-ös út melletti buszmegállóban várakozó Gombás Katalin. Kosara szinte színültig tele frissen szedett nyulicával, galambicával és keserűgombával, olyannyira, hogy nemcsak mi csodáljuk meg, de az éppen arra járó Németh Elek is. A kocsijával Nova felé tartó férfi is afelől kívánt érdeklődni, hogy érdemes-e próbálkozni, a teli kosár rögtön meg is hozta a kedvét.

- Édesapámtól tanultam el a gombászás titkait, 1963-ig, amíg Zalaegerszegre nem kerültem, folyamatosan szedtük a különböző gombákat - magyarázza a hölgy. - Évi 40-50 kilót szoktunk elvinni a piacra. Ma azonban már csak saját fogyasztásra szedem.

Fekete Ottóné Sümegről érkezett, talált is néhány vargányát

Pár méterrel odébb szintén egy hölgybe botlunk, aki karján egy fonott kosárral ugyancsak az erdő szélét kutatja át. Fekete Ottóné Sümegről érkezett, gombaszedő kirándulásra. Csodálkozó rákérdezésünk után hozzáteszi, valójában a Lentiben lakó ismerőseikhez jöttek látogatóba családilag, ám ha már erre jártak, az erdő sem maradhat ki.

- Odahaza is rendszeresen gombászunk, így ha olyan helyen járunk, ahol tölgyes erdő van, általában körül szoktunk nézni - folytatja. - Találtam néhány vargányát. egy kevés rókagombát és galambicát, illetve nagyon sok volt a keserűgomba, de én azt nem szedem fel. Igazság szerint egy kicsit többre számítottam, Sümeg környékén biztosan többet találtam volna ennél.

A szilvágyi Radóczi Attila szerint egyelőre dömpingről még nem beszélhetünk, de valóban jóval több a gomba, mint tavaly, vagy az azt megelőző évben. A párás meleg kihozta az általa csak nyulicának nevezett rókagombát, ennek örült, annak viszont nem, hogy megjelent a keserűgomba is.

- Ha kidobja magát a keserűgomba, akkor eltűnik a vargánya - mutat rá az összefüggésekre. - Van bőven galambica is, s azt hallottam, valaki szarvasgombát is talált, de én még nem láttam. Ahhoz szerencse kell, akkor talál az ember, ha a vaddisznó kitúrja, és otthagyja a földön, vagy egy csüngőhasúval járja az erdőt, kifejezetten ezt a gombafajtát kutatva.

Radóczi Attila hozzáteszi: ő már általában reggel fél hatkor útnak indul. Jól bejáratott helyei vannak, közvetlenül a falu határában, így nem gyalogol túl sokat. Reggel nyolcra általában haza is ér.

- Általában reggel érdemes elindulni, de vannak olyanok is, akik délután járják az erdőt - magyarázza. - Olyan nincs, hogy a korán kelő gombaszedők után ne maradna, megbújik a levél alatt, délutánra pedig kinövi magát.

A szilvágyi férfi a szezon elején talált vargányát leszárította, a galambicát, rókagombát pedig vagy pörköltnek készíti, vagy rántja. Az általunk megkérdezettek többsége hasonló praktikákat említ, szinte szakácskönyvnyi recepttel látnak el bennünket.

Gombos Ferenc jobban szereti szedni a gombát, mint enni

- Sajnos nincs vargánya, csak három darabot találtam - mondja köszönés gyanánt a Csöde és Szatta közötti erdőben a zalaegerszegi Gombos Ferenc, majd rögtön mutatja is őket. Kettő közülük ép és egészséges, a harmadikon látszik némi rágásnyom, de a férfit ez sem zavarja, az is bekerül a kocsija csomagtartójában elhelyezett kosárba.

- Az igazság az, hogy nem a gomba hozott ki, azért jöttem, hogy tegyek egy kis sétát - magyarázza. - Néhány éve volt egy szívproblémám, azóta sokkal többet járom az erdőt, kifejezetten jólesik az itteni friss, tiszta levegő. Azt szoktam mondani, szedni jobban szeretem a gombát, mint enni.

Gombos Ferencnek sajátos módszere alakult ki az évek során. Mint mondja, már májusban kimegy a zalaegerszegi piacra nézelődni, és ha ott megjelenik a gomba, mint vásárolható árucikk, akkor ő is nekiindul. Az őrségi erdőség mellett szintén Nova térségét említi, mint jól bejáratott helyeket, bár mindkettőhöz elég sokat kell autóznia.

- Ezt az erdőt nyolc-tíz éve fedeztem fel magamnak - teszi még hozzá. - Azóta rendszeresen járok ide. Mivel vargányát ezt a hármat találtam csak, kihagyok egy hetet, aztán újra jövök. Eső volt elég, most egy kis meleg, valamint napfény kellene ahhoz, hogy ne csak az erdőszélben legyen vargánya, hanem beljebb is.

Címkék#gombaszezon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!