Hírek

2016.06.26. 16:22

Egykori katonák találkoztak

Lenti – Egykori katonák találkoztak szombaton a zajdai laktanyában, ahol az 1970-es - '80-as években szolgálati idejüket töltötték.

Korosa Titanilla

Kilencedik alkalommal gyűltek össze, és elevenítették fel a katonaság során gyűjtött emlékeiket és élményeiket az egykori felderítők, akikhez az évek során más alakulatoknál szolgáló katonatársak is csatlakoztak.

– Süle Ferenc mélységi felderítő szervezte az első összejövetelt – mondta Szabadi Tamás, a zászlóalj volt törzsfőnöke. – Azóta kinőtte magát az esemény, a laktanyában szolgáló összes egységből érkeznek katonák, a tüzérek és a lövészek is képviseltetik magukat, illetve többen a családtagjaikkal együtt érkeznek. Az alakulat egykori vezetője azt is elmondta: ezen alkalmakkor 30-50 katonatárs is érkezik nosztalgiázni, a most megjelent felderítők közül többen szolgáltak Zajdán a laktanya 1987-ben történt felszámolásáig.

Az éves találkozóra az egykori felderítők mellett más alakulatokból is érkeztek volt katonák. Középen Szabadi Tamás az egykori felderítők vezetője, mellette Szentes János

Ilyen alkalmakkor előkerülnek a régi katonatörténetek, a kevésbé jó emlékek is megszépülnek. Lentiről sokaknak ma is eszébe jut a zajdai laktanya, és nem feltétlenül pozitív értelemben.

– A miénk elsőlépcsős alakulat volt, vagyis azonnal bevethető egységként szolgáltunk – mondta Szentes János egykori főtörzsőrmester. – 2000-2500 katona is volt itt egy időben. Nem tudni kitől származik, de elterjedt az a mondás, hogy „Egy-két év Lenti helyre billenti!” Persze nem volt ez olyan rossz hely, jól felszerelt laktanyaként működött, viszont távol volt mindentől, egymásra voltunk utalva. A katonák bekapcsolódtak a helyi közéletbe és a közműfejlesztésekbe is. Ez idő alatt épült ki a gázszolgáltatás Lentiben, és épült meg a városi strand is.

A ma már nyugdíjas katonák arról is beszéltek, fontosnak tartják, hogy ápolják a találkozók hagyományát. Az éves összejöveteleken a régi történetek mellett mai életükről is társalognak, illetve egy jó hangulatú napot töltenek el közösen, hiszen a laktanyában tett séta után Gosztolába látogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!