Hírek

2016.06.08. 14:09

13 milliót csalt ki bíróról, bankigazgatóról, Juszt Lászlóról szóló mesével

Zalaegerszeg – Bíróként, bankigazgatóként vagy éppen a tévé-ügyvédjeként bemutatkozva csalt ki milliókat egy idős embertől az a férfi, akit jogerősen öt év fegyházra ítéltek kedden.

Arany Gábor

Ezzel a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék két évvel súlyosbította a most 41 éves O. Péter büntetését.

A férfi idős ismerőse mentális, pszichés állapotát,  hiszékenységét használta ki, hogy 2007. és 2013. között több alkalommal, különböző okokra hivatkozva 13 millió forintot meghaladó összeget csaljon ki. A Pákó becenevű O. Péter először 2007 végén kereste fel az idős férfit Lentiszombathelyen, kölcsön kért tőle a villany és a víz bevezetésére azzal, hogy intézeti neveltként kisebb vagyont fog kapni és abból visszafizeti. Az  ismerőse ekkor három részletben 105 ezer forintot adott át. Ezt O. Péter nem fizette vissza,  hanem újból és újból kölcsönöket kért. Elhitette áldozatával, hogy a pénzt majd örökségéből, az édesapját megillető biztosítási összegből, illetve zalaszentgróti ingatlanainak eladásából fizeti vissza, ám erre esélye nem volt a nyolc általánost végzett, többször büntetett, általában munkanélküli  férfinak. A hihetőbb történetek érdekében O. Péter másokat is bevont a megtévesztésbe. Szerepelt a történetekben ügyvéd, bíró, bankigazgató, de még Juszt László, a tévé ügyvédje is telefonált néhányszor. Persze a vonal másik végén a valóságban O. Péter vagy ismeretlenül maradt társa volt, aki  arra kérte a az idős férfit, hogy adjon pénzt O. Péternek az ügyek intézése érdekében. A mesék hatottak, az idős férfi még akkor is utalt pénzt  O. Péternek, amikor ő éppen börtönben ült. Az utolsó alkalommal, 2013. november 16-án  O. Péter 30 ezer forintot vett át és azt állította, hogy  két nappal később Zalaegerszegen ráruházza összes vagyonát, 111 millió forintot az idős férfira. Ez nem történt meg, mire végül feljelentést tett az idős ember. Addigra,  2007 vége és 2013 novembere között összesen 13,1 millió forintot csalt ki tőle O. Péter, aki a bűncselekményt csak részben ismerte el. Azt nem tagadta, hogy kapott kölcsönt, de szerinte nem többet összesen 2-3 milliónál. Tagadta, hogy befolyásos emberekre hivatkozott volna, mint ahogy azt is, hogy másokat bevonva tévesztette meg a lentiszombathelyi férfit. A kölcsönök  visszafizetését is megígérte, hozzátéve: ha egyszer elmegy dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!