Hírek

2016.04.14. 17:15

Kedvezmény csokosoknak - Támogatásokról és köztéri szobrok elhelyezéséről is döntött az egerszegi testület

Zalaegerszeg – Orvosi rendelők, óvodák és bölcsődék felújításáról döntött csütörtökön a közgyűlés, s a grémium határozott arról is, hogy a csokot igénybe vevők 15-50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az önkormányzat tulajdonában lévő, erre a célra kijelölt építési telkeket.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Zalaegerszeg is csatlakozik a kormány otthonteremtési programjához, s ennek jegyében kedvezményesen értékesít a város családi házas beépítésre alkalmas önkormányzati tulajdonban lévő lakótelkeket a családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) igénybe vevők részére. Az engedmény mértéke  egy gyermek esetén 15, két gyermeknél 30, három vagy több gyermeknél pedig 50 százalék, ami a terület bruttó vételárából jön le. Ezúttal közel 30 telket jelöltek ki. A  lehetőség első körben december 31-ig él, azaz addig élveznek előnyt a csok-ot  igénybe vevők. Ám, tette hozzá a polgármester, a tapasztalatok feldolgozása után a közgyűlés dönthet a kedvezményes értékesítés folytatásáról is. A határozati javaslatot számos képviselői hozzászólás, vélemény és további javaslat elhangzása után egyhangú döntéssel fogadta el a testület.

A közeljövőben több beruházás keretében 150 új társasházi lakás felépülése várható városszerte
Fotó: Pezzetta Umberto

A város segíteni kívánja azokat a családokat is, amelyek a telekvásárlási kedvezményt nem tudják igénybe venni, viszont a csok révén lakásvásárlást vagy bővítést terveznek.  Az erre vonatkozó rendelettervezetet  a szociális és igazgatási osztály várhatóan  a közgyűlés májusi soros ülésére készíti  elő. Továbbá arról is döntés született, hogy számba veszik a társasházi lakások építésére alkalmas önkormányzati területeket, és megteszik a szükséges intézkedéseket azok értékesítése érdekében. Balaicz Zoltán elmondta: a közeljövőben több beruházás keretében összesen 150 új társasházi lakás felépülése várható városszerte.

Három, a TOP programhoz kapcsolódó támogatási kérelem benyújtásáról is határoztak a képviselők. Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése keretében a következő években    bruttó 353 millió forint támogatást hívhat le a város  11 háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat felújítására és eszközbeszerzésére. (A javasolt fejlesztés  14 háziorvosi körzetet, 10 védőnői szolgálatot és  a központi ügyelet épületét érinti.) Támogatási kérelmet nyújt be  továbbá az önkormányzat egy új andráshidai óvoda megépítésére. Az e célra maximálisan lehívható összeg  bruttó 360 millió forint. A városi óvodák, bölcsődék  pedig több mint 900 millió forintból újulhatnak meg a TOP program keretében.

A közgyűlés megtárgyalta a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó Mária-zarándokút Zalaegerszeget érintő szakaszával kapcsolatos kérdéseket,  elfogadta továbbá a város 2020-ig érvényes zöldfelületi stratégiáját, s döntött arról is, hogy a  „Nemzeti Ovi-Foci, Ovi-Sport Program" című pályázaton 5,7 millió forint önerőt biztosít a 2017-es költségvetésben a Radnóti és a Napsugár utcai óvodában  megvalósítandó ovifoci pályához.

Két köztéri alkotás elhelyezéséről is szavazott a testület. A döntés szerint Farkas Ferenc  Fiatalok című szobra a Deák teret díszíti majd,  Szabolcs Péter Sakkozók nevű alkotása pedig a Dísz teret  gazdagítja. Előbbi   két fiatalt ábrázol, és kettejük spontán találkozását örökíti meg, míg utóbbi egy pad mellett ülő, illetve egy álló alakot jelenít meg sakkozás közben. Ennek avatását a város napján, május 13-án tartják. S a tervek szerint egy Szabolcs Péter-alkotás állít majd emléket a piactéren a nemrég elhunyt Szabó Gyula kefekötőnek.

A képviselők zárt ülésen határoztak a Zalaegerszeg Város Díszpolgára és a Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címek adományozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!