Hírek

2016.02.29. 14:55

Nincs szakemberhiány a kanizsai kórházban - Az intézmény felszereltsége is kiváló

Nagykanizsa – Miközben számos kórház küszködik komoly szakemberhiánnyal, a Kanizsai Dorottya Kórházban nincs ilyen probléma.

Horváth-Balogh Attila

Itt ugyanis minden orvosstátusz betöltött, rezidensekből sincs hiány, és ápolókból is elegendő létszám áll rendelkezésre. Mint azt Péter Zsuzsannától, a kórház ápolási igazgatójától az ápolók napi ünnepségen hallhattuk: hogy ez így is maradjon, a Kanizsai Dorottya Kórház a régió egészségügyi intézményei közül élen jár az ápolóképzésben, ami esti tagozati rendszerben, tanulószerződéssel zajlik.  Idén három osztály végez a kórházban, ami országos szinten is példásnak tekinthető.

Azt már dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvostól tudtuk meg, hogy tavaly a kórházba három rezidens orvos is érkezett: a traumatológiára, a belgyógyászatra és a pszichiátriára. – Ez jó számnak mondható a Kanizsai Dorottya Kórház esetében, hiszen volt olyan év, amikor egyetlen rezidens sem jelentkezett az intézményben – mondta dr. Brünner Szilveszter. – Összességében a rezidensek száma így már 10 fölött van (2 fő a fül-orr-gégészeti, 3 a gyermekgyógyászati, 2 a belgyógyászati osztályon dolgozik, és van rezidensünk a traumatológián, valamint a pszichiátrián is), mindannyian fiatalok, jól képzettek, agilisak, és hosszú távon szeretnének nálunk dolgozni. A pozitív fejlemény okát abban látom, hogy a kórházban az elmúlt években komoly technikai-infrastrukturális fejlesztés zajlott, és a szakmai megítélésünk is jelentős mértékben javult. Ez a fejlődés jelen állás szerint töretlennek látszik, tehát lesz folytatás. Az egyes szakmacsoportok vezetőinek pedig országosan elismert kollégákat sikerült megnyernünk, s ez így együtt eredményezi azt, hogy kezdő orvosok kórházunkat választják, amikor munkahelyet keresnek.

Dr. Brünner Szilveszter kérdésünkre hozzátette: természetesen az említett 10 főnél több fiatal szakembert is tudnának foglalkoztatni, de jelenleg a Kanizsai Dorottya Kórházban nincs akkora orvoshiány, ami ezt indokolná és országos szinten jellemzi az egészségügyi intézményeket. Azok az osztályok pedig, amelyek szakember-ellátottsága más kórházakban általában gondot okoz, Nagykanizsán stabilan működnek.

Dr. Madarász Szilveszter munkában. Kanizsai betegeket szeretne gyógyítani
Fotó: Szakony Attila

A rezidensek egyike, dr. Madarász Szilveszter a „mi fiunk", a Nagykanizsai Piarista Iskolában végezte alap- és középfokú tanulmányait, majd a pécsi egyetemen diplomázott. A kanizsai kórházban a traumatológián dolgozik, immáron egy éve.

– Nagykanizsán születtem, szeretem ezt a várost, és ezért nem is volt számomra kérdés, hogy hol próbáljak elhelyezkedni – mondta kérdésünkre. – Semmiképp sem akartam egy egyetemi központban dolgozni, s azt gondoltam, hazajövök, hogy a kanizsai embereket gyógyíthassam. Külföldi munkavállalás? Nyilván mindig kísérti az embert, főleg, amikor már kint lévő ismerőseitől hallja, hogy mennyivel magasabb ott a kereseti lehetőség. De én azt vettem észre, hogy azok közül, akik ezért mennek ki, illetve hogy megvalósítsák az élettervüket, végül visszajönnek, mert gyökértelennek érzik magukat. Számomra viszont fontos a családom, pontosabban az Isten, haza, család hármasa, és szeretnék emellett kitartani, egészen addig, amíg csak nem kapok a magyar államtól olyan papírt, amin az áll: "Menj el!" Ameddig úgy érzem, hogy itthon is szükség van a munkámra, maradni akarok.

Dr. Madarász Szilveszter azt is elmondta: a kanizsai kórház azért volt szimpatikus számára, mert osztályai jól felszereltek, és a kollektívában uralkodó légkör is kellemes.

– Bármilyen furcsán hangzik, igenis, sokat számít, hogy mennyire felszerelt egy kórház, amikor egy fiatal, pályakezdő orvos munkahelyet keres. Minél felszereltebb ugyanis, annál kevésbé kell szégyenkezni, kínosan érezni magam a beteg előtt, és annál hatékonyabban, eredményesebben tudok dolgozni – jelentette ki végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!