Hírek

2016.01.20. 15:04

Trükköztek az étolaj adójával

Zalaegerszeg – Repceolaj áfájával trükköztek, s ezáltal hatvanötmillió forintot meghaladó költségvetési csalást követtek el annak a dunántúli gazdasági társaságnak vezetői és tagjai, akik ellen a Nemzeti Adó- és Vámhatóság indított eljárást.

Gyuricza Ferenc

A szinte az egész országot érintő ügynek zalai vonatkozása is van, a 14 megyére kiterjedő akció helyszínei között Bókaháza is szerepelt. Minderről a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense, Fenyvesi Lili főhadnagy tájékoztatta lapunkat. Mint mondotta: a nyomozás eddigi adatai szerint az ügyben érintett dunántúli gazdasági társaság tavaly közvetlenül Csehországból és Lengyelországból szerzett be repceolajat, amit belföldön egy felvásárló cég számára már saját előállítású termékként értékesített. Az unióból származó árut így belföldi beszerzésként tüntették fel, s annak áfáját adóbevallásaikban levonták. A belföldi beszállító feladata a gyanú szerint kizárólag az áru átpapírozása volt, hogy a  valós származási helyet leplezni tudják.

A csalás leleplezése érdekében a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói pénzügyőr járőrök és informatikusok közreműködésével tizennégy megyében, hatvan helyszínen tartottak házkutatásokat, lefoglalásokat, és tanúkihallgatásokat. Négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a szövetkezet vezetőjét és két társát azóta őrizetbe is vették. Ellenük különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás, így tettükért akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak. A kár megtérülése érdekében zárolták a szövetkezet ingatlanjait, emellett nagy értékű készpénzt, illetve gyártóberendezéseket foglaltak le, így a teljes kárösszeg megtérülése biztosított.

Fenyvesi Lili lapunk kérdésére azt is elmondta: az akció ezúttal egyetlen Zala megyei helyszínt érintett csupán, Bókaházán végeztek házkutatást, ám a zalai pénzügyi nyomozók további helyszíneken is segítették kollégáik munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!