Hírek

2015.11.23. 15:58

Véradók hete kezdődött

Zalaegerszeg - Ha nem lenne túl giccses, mondhatnám azt is, hogy az egykor oly népszerű "szív küldi szívnek szívesen" műsorok újszerű megvalósulásával is találkozhat az, aki a véradásra szánja magát. Ezt pedig úgy hívják, irányított véradás.

Arany Gábor

– Barátunk kamasz unokatestvére szenvedett balesetet Pomázon, és neki szánjuk azt a vért, amit adtunk – magyarázza Balogh Valéria, akik veje, Balogh Ákos társaságban érkezett az egerszegi vérellátó szolgálathoz. Mint az asszony elárulja, 24 éves korában adott először vért, aztán többször is, majd hosszabb szünet után bukkant fel itt újra. Veje, Balogh Ákos viszont 27 éve ellenére már 29-ik véradáson jutott túl, ahogy elárulja, még a középiskolában kezdte, 18 évesen.

Az irányított véradás lényege, hogy a donor  megjelöli, kinek a javára kívánja adományozni a tőle levett vért. Ez például ritka vércsoportú beteg esetén hasznos a rokonok részéről, hiszen  nagyobb a valószínűsége, hogy családon belül van a megfelelő személy. Ám, ha a beteg más vércsoportú, akkor is megkapja átcsoportosítással kapja meg a  szükséges készítményt, és donortól levett vért pedig a megszokott rend szerint ismeretlen rászoruló beteg kapja. Az irányított véradás mégis személyesebbé teszi a donációt.

Mindezekről a hétfőn, a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradó hét első napján válthattunk szót. E héten ugyanis, november 27-én tartják a váradók napját, amely 1987. óta kiemelkedik az egyszerű hétköznapok sorából. A Magyar Vöröskereszt az évi, VII.  kongresszusán döntöttek így, emlékezve arra, hogy hazánkban először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Akik száma sajnos csökkenő, ahogy erről a véradásban 1939 óta részt vevő karitatív szervezet megyei vezetője, dr. Baracskai Józsefné érdeklődésünkre beszámolt.

Jól indult a véradó hét, mert az első napján, hétfőn délelőtt a zalaegerszegi vérellátó szolgálat munkatársai harminc donort fogadtak, köztük Farkas Attilát, akit éppen Salamon Dóra lát el (Fotó: Pezzetta Umberto)

– Sajnos megfogyatkozott az a korosztály, a 25-45 évesek, akikre korábban támaszkodhattunk. Nagyon sokan külföldön dolgoznak, így nem elérhetők, a régi megbízható véradóink pedig megöregedtek, illetve egészségi állapotuk miatt nem számíthatunk rájuk – magyarázta. Szavaiból kitűnt, a biztonságos zalai vérellátáshoz a megye lakosságának 5 százalékának kellene vért adni évente, ez 15 ezer egység (alkalom). A valóság ezzel szemben 13,5 ezer, ami körülbelül 10 ezer donor aktivitásának köszönhető, miközben a nyilvántartásuk 40 ezernél több nevet tartalmaz. Minél többet várnak közülük ezen héten a megszokott helyeken, időszakokban, és köszönetképpen a véradók között minden nap ajándékot is kisorsolnak, árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!