Hírek

2015.11.29. 17:42

Katasztrófavédelmi gyakorlat Rédicsen

Rédics – Szombaton tartották a községben a települési önkéntes mentőcsoport rendszerbe állító és nemzeti minősítő gyakorlatát.

Korosa Titanilla

Az önkéntes mentőcsoport idén alakult meg Rédicsen tizenöt fővel. Tavaly ősszel a határ menti települést is érintette az árvíz. A keletkezett károk helyreállítására jelentős forrásokat fordított az önkormányzat.

Szombaton reggel az önkéntes mentőcsoport tagjainak Karóczkai János tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság zalaegerszegi kirendeltségének vezetője tartott eligazítást, valamint Soós Endréné, Rédics polgármestere ismertette a gyakorlat célját és lebonyolítását. Elhangzott, a település életében veszélyhelyzetek, így például árvíz esetén fontos szerepet tölt be az önkéntes mentőcsoport. Tagjai a hivatásos tűzoltók helyszínre érkezéséig elsőként tudnak beavatkozni, segítséget nyújtani a lakosságnak.

Munkában az önkéntesek. (Balról jobbra) Hegedűs Józsefné, Vörös Tamás, Kalamár István és Rákos László a gyakorlaton Fotó: a szerző

A gyakorlat célja az volt, hogy az önkéntesek az alapvető vízkár-elhárítási tevékenységeket gyakorolják és felkészüljenek az elemi csapások, a kedvezőtlen időjárás következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására.

A községben ez volt az első ilyen jellegű, kétnapos, nagy létszámú gyakorlat, melynek során első nap gépi munkálatokat – árokmélyítést és -tisztítást, profilozást – hajtott végre a „Kerka” Mentőcsoport, Lenti járás önkéntes mentőalakulata.

Szombaton az elméleti felkészítést, illetve a munka- és balesetvédelmi oktatást követően terepen folytatódott a települési rendeltetésű mentőcsoport minősítő gyakorlata. A résztvevők három csoportban több kárhelyszínen – például a Sugár és Petőfi utcában – végeztek tereprendezési munkákat, valamint árkokat és átereszeket tisztítottak.

A reggel 8 órától délig tartó gyakorlaton elvégzett munkát a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei értékelték. Ennek kapcsán elhangzott, az önkéntes mentőcsoport tagjai a látottak alapján megfelelően hajtották végre a feladatokat. A gyakorlat értékelői elégedettek voltak a rédicsi csapaton belüli kommunikációval és együttműködéssel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!