Hírek

2015.11.02. 14:29

Jelzés nélkül is lehet veszély - Tavasszal indul újra a balatoni viharjelzés

Balaton– Befejeződött a minden évben tavasztól őszig tartó viharjelzés. A vízre merészkedődnek így még inkább figyelniük kell a természet jeleit.

Keszey Ágnes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett tájékoztatás szerint a siófoki obszervatórium adatai alapján a Balatonnál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendszerében 29 lámpa és 18 mobil fényjelző készülék figyelmeztette az embereket a viharveszélyre április 1. és október 31. között. Minden évben ebben az időszakban működik a viharjelzés. Ám ősztől – tavaszig is többen merészkednek a tóra: legtöbbjük csónakos horgász. A Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség is figyel arra, hogy az emberek ne kerüljenek bajba? ilyenkor is járőröznek.

– Most indul a süllőszezon, a horgászok ellepik a Balatont. Egymásra is kell figyelniük, ha kint vannak a csónakokkal. Bármikor, bárki rosszul lehet vagy bármiféle probléma adódhat, amit egyedül nem tud megoldani – hívta fel a figyelmet Bozsóky Ferenc, a vízi polgárőrség elnöke, aki jó tanácsokat is sorolt lapunk érdeklődésére, mi mindenre figyeljenek mindazok, akik a viharjelzés nélküli időszakban horgásznak.

– Jól karbantartott vízi járművel szabad csak kimenni. Aki vízre száll, tájolja be magát, ami alapján ki tud jönni a vízből: akkor is legyen célpontja, ha ködös és párás az idő. Mentőmellény mindenképpen legyen nála. Ha lehetősége van, vigyen mobiltelefont. Azt is javaslom, hogy legyen a csónakban víz és egy kevés élelmiszer, például egy szendvics – javasolta Bozsóky Ferenc.

A balatongyöröki csónakkikötőben most is élénk az élet. A sok horgász egyike, Molnár Géza a nádi horgászatot űzi: ehhez csónakba kell szállni.

Molnár Géza és felesége, Halmi Zsuzsanna a horgászkikötőben a  csalihalat mutatja. Vízreszállás előtt mindig megnézik a várható időjárást, ezt tanácsolják minden horgásztársnak is fotó: Keszey Ágnes

– Mindig megnézem a várható időjárást. Mióta az okostelefont feltalálták, ezt bármikor megtehetem. A domboldalban lakom, így indulás előtt látom, mennyire hullámzik a víz. Láttam bajban lévő horgászokat az elmúlt húsz – harminc évben, több haláleset is történt. Vannak, akik a parttól több kilométerre mennek és a gyors, viharos szélben nem tudnak kievezni, Én azt javaslom, mindenki nézze meg, milyen idő várható és amikor elkezd fújni egy kicsit a szél akkor azonnal induljanak kifelé, s csak elektromos motoros szereléssel menjenek be messzire – tanácsolta a horgásztársaknak a férfi, felidézve: ő is került olyan helyzetbe, hogy elkezdett fújni a szél: evezővel és elektromos motorral ért partot.

– Volt egy kis szívdobogás, de kijutottam – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!