Hírek

2015.10.23. 17:18

'56-os megemlékezés Zalaegerszegen - A szabadság nem magától értetődő

Zalaegerszeg – Albert Camus francia írónak a magyarok 1956-os forradalmát méltató szavaival köszöntötte az Ady utcai emlékműhöz gyűlteket pénteken a megyeszékhelyi ünnepségen Rigó Csaba.

Arany Horváth Zsuzsa

Zala Megyei Kormányhivatal vezetője beszédében felidézte az 59 évvel ezelőtti eseményeket, amelyek megmutatták, a magyar nép nem kíván tovább idegen hatalom és a kommunista diktatúra elnyomása alatt élni. Figyelmeztetett arra is, hogy miután egyre kevesebb volt forradalmár és szabadságharcos él köztünk, a középgeneráció felelőssége, hogy a fiatalok hiteles forrásokból ismerjék meg a tényeket: azt, hogy egy kis ország szembeszállt az akkori világ legnagyobb hadseregével. A szónok felidézte azt is, hogy az első véráldozat vidéken, Debrecenben történt meg 1956-ban. „A magyar népnek nem magától értetődő a szabadság, azt újra és újra ki kellett vívnunk, az elmúlt 500 évünk tanúskodik róla", mondta Rigó Csaba, hozzátéve, ezt a szerencsésebb nyugati országok nemzetei alig értik meg. A továbbiakban arról is szólt, hogy a mai kor kihívásaira is csak azok válaszolnak eredményesen, akik nem dugják a homokba a fejüket, nem tehetetlenek, hanem cselekszenek, megvédik a hazájukat, nemzetüket az idegenek beáramlásától.

A városi ünnepségen Szarka Tamás, a Kossuth-díjas Ghymes együttes tagja, költő, zeneszerző énekelt. A megemlékezés végén a városi és a megyei testületek vezetői, a rendvédelmi szervek, pártok, a társadalmi szervezetek és iskolák képviselői koszorúztak az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!