Hírek

2015.09.11. 15:16

Éveken át dézsmálta társasház pénzét

Nagykanizsa – Jogerősen is másfél év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönt kapott a sikkasztó társasházi közös képviselő, aki több millió forint kárt okozott.

Arany Gábor

Az egerszegi törvényszéken pénteken hagyták helyben az S. Zoltánnéra első fokon kiszabott büntetést.  A nagykanizsai, Zemplén utcai társasházban közös a képviselőséget az 56 éves S. Zoltánné 2003 februárjától látta el. A közös képviselőséghez szükséges tanfolyam elvégzését hamis bizonyítványokkal igazolta. Ezeket 2011 februárjában nyújtotta be az önkormányzat jegyzőjéhez.  A papírok szerint S. Zoltánné 2005 májusában a fővárosban tartott társasház kezelői tanfolyamon sikeresen vizsgázott. Ám a bizonyítvány hamis volt, olyan sorszámú nem létezett, a megadott napon vizsga sem volt. A közös képviselő díjazásáról közgyűlési határozat nem volt, csak szabálytalan, és ezért semmisnek tekintendő megbízási szerződés készült.

Az e tényről tudomással bíró S. Zoltánné a szerződés alapján a társasházban végzett munkák értékéből, valamint a hasznosítható épületrészek után beszedett díjból 4-10 százalék „jutalékot” húzott. Ezen túlmenően   2009-2012 között több esetben is kifogásolható volt a társasház gazdálkodása: nem volt számviteli politikája, pénzkezelési szabályzata; költségvetése, leltára, a pénzleltár sem mindig készült. A pénzeszközök könyvelése hiányos volt: a pénztárba befolyt összegeket nem vagy nem szabályszerűen fizette be a ház üzemeltetési bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegek se mindig kerültek a pénztárba.

S. Zoltánné például 2009-ben a társasházi bankszámláról felvett, de a pénztárba be nem vételezett 1,5 millió felhasználását „panelprogram lebonyolítás részlete” címen 2012. november 29-én kiállított, de 2009. április 1. keltezésű számlával igazolta le. A számla "kibocsátója" a 2012-ben elhunyt édesanyja volt –  vállalkozóként. A következő évre, 2010-re 2,6 millió forint felhasználását hasonló módon igazolta volna az édesanyja nevében kiállított számlákkal. Más esetben    szemétledobó tisztításáról, fertőtlenítéséről szóló 66 ezer forint értékű, 2010. április 4-re dátumozott  hamis számlával legalizált pénzfelvételt. Ez utóbbit a büntetőeljárás megindulása után kicserélte a saját nevében kiállítottra, de annak a sorszáma későbbi volt, mint amit 2011. február 4-én töltött ki 2010. december 31-re dátumozva 750 ezer forint felvétele érdekében. A megállapított tények szerint 2009-2011-ben S. Zoltánné a társasház számlájáról 4,8 millió forintot meghaladó összeget emelt le és használt fel sajátjaként.

A történtek alapján S. Zoltánnét folytatólagosan elkövetett sikkasztás, közokirat-hamisítás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt márciusban ítélték el – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – 1 év 6 hónap börtönre, emellett eltiltották 3 évre a közös képviselői munkakör betöltésétől, ez ítélet immár jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!