Hírek

2015.08.12. 12:13

Meddig vár a vár? - Életveszélyes a Zrínyi-Újvárhoz vezető híd

Belezna – „Életveszélyes a híd, átjárni tilos!” – ez a felirat fogadja Belezna és Őrtilos között azokat, akik szeretnének fejet hajtani Zrínyi-Újvár hőseinek emléke előtt.

Horváth-Balogh Attila

Kritikus kirándulók további fülszöveggel látták el a Principális egyik mellékága felett átívelő híd mellé letűzött táblát, mely az egyedüli megközelítési módot kínálja Zala megye felől az egykori erődítményhez: „Büszkék vagyunk a Zrínyi-várra, na meg a hídjára!”, „Okos légy!”, „Híd, ami leszakad...” illetve „Szponzort keresünk a híd megmentésére, hogy az utókor is megtekinthesse e csodás szép történelmi helyet!”. A híd sorsa az emlékhely sorsának is szimbóluma. Ugyanis előbbi esetében azon érintettek, melyek tehetnének valamit, szinte kivétel nélkül egymásra várnak. Utóbbinál pedig, ha pénz híján nem folytatódhat Zrínyi Miklós költő és hadvezér egyetlen hazai emlékhelyének feltárása, könnyen az enyészeté lehet az a munka is, amit eddig végeztek a szakemberek.

Dr. Vándor László régész elsőként határozta meg 1972-ben a török elleni harc szempontjából egyaránt stratégiai fontosságú Zrínyi-Újvár pontos helyét.

– Már eddig is nagy kínlódás árán tudtuk folytatni a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, a két illetékes önkormányzat, Őrtilos és Belezna, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem – támogatásával a kutatásokat, pedig Zrínyi Miklósnak ez az egyetlen olyan helye a mai magyar határokon belül, melynek kötődése van a költő-hadvezérhez. Ugyanis ő építtette 1661 tavaszán-nyarán, a Mura és a Kanizsa-patak összefolyásánál – hallottuk dr. Vándor Lászlótól. – Sajnos azonban, megfelelő anyagi forrásokkal soha nem rendelkeztünk, a munkálatokat az egyetem hallgatói évről-évre ingyen és bérmentve végzik. A kutatásokban odáig jutottunk, hogy megtaláltuk a kutat, amelybe a törökök az ostrom során lemészárolt védők tetemeit szórták – ennek a feltárása lenne a legfontosabb. Erre azonban nincs pénz, hiszen milliós forrást igényelne. Egyelőre reménytelennek látszik a helyzet, főleg, hogy még a híd felújításában sem jutunk előbbre...

Dr. Vándor Lászlóval a rossz állapotú hídnál és az ominózus táblánál beszélgettünk Fotó: Gergely Szilárd

Zrínyi-Újvár elhelyezkedése többszörösen is „érdekes”: maga a vár Somogy megyéhez tartozik, a hozzá vezető híd pedig Zalához. De lehet még folytatni a sort: két település, Belezna és Őrtilos, két nemzeti park találkozási pontjában van az objektum, ráadásul két különböző magánterületen is. Ez aztán különösen megnehezíti a híd felújítását – pedig a Közszolgálati Egyetem szakemberei már elkészítették a terveket.

– Az a híd nagy baja, hogy ebben a kettős létben nincs gazdája – jelentette ki prof. dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki immáron 8. éve kutatja lelkesen (bevonva a munkálatokba a leendő fiatal katonatiszteket is) Zrínyi-Újvár történetét. – Azt gondolom, ebben az ügyben az érintett önkormányzatoknak kell konszenzusra jutni. Mert egy híd építésénél fontos, hogy legyen gazdája. Amíg nem tisztázott, hogy ki vállalja a fenntartást, illetve a felelősséget, ha ne adj' isten valaki leesik róla, nem szabad hozzákezdeni a munkálatokhoz. Ami pedig Zrínyi-Újvárt illeti: jóval több figyelmet érdemelne a szakma részéről.

Dr. Költő László, az ásatásokat korábban somogyi részről irányító régész szakember szerint is összefogás kellene.

– Sajátosan „magyaros” helyzet alakult ki az emlékhely, illetve a híd ügyében – szögezte le. – Míg előbbi esetében közös fellépés kellene az érintettek részvételével (bevonva a térség országgyűlési képviselőit is) a források megszerzése érdekében, addig utóbbinál sajnos, mindenki a másiktól várja a megoldást...

Kunos Zoltánné őrtilosi polgármester közölte: ő ajánlott már fel faanyagot is a híd felújításához.

– Ennyiben örömmel segítek, de én egymagam nem tudok nekiállni – szögezte le. – Le kéne ülni, hogy megbeszéljük, ki, mennyit tud adni a projektbe és ki koordinálja az egész felújítást, illetve a későbbi karbantartást, hiszen mindannyian érdekeltek vagyunk. Szerintem egyébként akár dr. Vándor László is felvállalhatná a koordinátor szerepét.

A beleznai polgármester, Bődör István úgy véli: a híd felújítása sokkal összetettebb dolog, mint azt egy laikus gondolná.

– Egyelőre nincs válasz például arra se, hogyan vigyük a helyszínre az anyagot? – jelezte. – Belezna felől be lehet menni a hídhoz, de ott a Principális annyira elhordta a partfalat, hogy géppel közlekedni rajta nem biztonságos. Őrtilos felől pedig magán- illetve állami erdészeti és természetvédelmi területek vannak, többféle engedélyt kéne beszerezni, és így tovább. Másrészt sajnos, önkormányzatunknak nincs annyi pénze, hogy anyagi szerepet tudjon vállalni ebben a felújításban.

Megkerestük a két érintett országgyűlési képviselőt Zrínyi-Újvár jövőjével kapcsolatban. A nagykanizsai Cseresnyés Péter kérdésünkre azt mondta: még senki nem kérte a segítségét az ügyben. Somogyi kollégája, Szászfalvi László is hasonló választ adott, kiemelve, hogy valóban jó lenne egy koordinátor és egy helyszíni megbeszélés, hogy tájékozódhassanak a projektről.

Kérdésünkre dr. Vándor László közölte: ha a polgármesterek kérik, szívesen vállalja a koordinátor szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!