Hírek

2015.06.02. 16:01

Tóth Máté a szakma sztárja: keszthelyi tanuló lett a győztes

Keszthely - Tóth Máté, az Asbóth Iskola tanulója első lett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, ezzel kiérdemelte erősáramú elektrotechnikus bizonyítványát.

Keszey Ágnes

Több fordulós megmérettetés után jutott be a Szakma Sztár programon megrendezett országos döntőbe az a tíz diák, akik közül a keszthelyi  tanuló győzedelmeskedett.

- Máté tudásán kívül higgadtságának,  lámpalázmentes, nyugodt  munkájának is köszönheti a sikert, melyhez az is hozzájárult hogy az osztálya nagyon erős csoport - sorolta az egyik felkészítő tanár, Szabó Valéria.

- Több éves felkészítő munka eredménye  a siker. A versenyen a szakmai vizsgánál jelentősen komolyabb feladatot kell megoldaniuk a versenyzőknek - mondta Balázs József gyakorlati oktató.

A két szakember mellett Szabó István és Tóth Béla oktatók is segítették a felkészülést.

- Informatikai, elektronikai feladatokat kellett megoldani, volt hibakeresés és fordulatszámmérés az elődöntőkön. A döntőben egy medence feltöltését, a víz keringetését  és leeresztését automatikusan végző rendszerhez  kellett kiépíteni az elektromos hálózatot és beprogramozni a működést - idézte fel Tóth Máté, akinek az országban legjobban sikerült ezt megoldania.

Tóth Máté első helyezett lett az erősáramú elektrotechnikus tanulók országos szakmai versenyén. Képünkön mellette két felkészítő tanára, Szabó Valéria és Balázs József. Fotó: Keszey Ágnes

Évente 10-15 tanuló végez Keszthelyen ebben a szakmában, akik könnyen találnak munkát.  A fiatal szakember  villamosmérnöknek szeretne továbbtanulni.

- Iskolánk  büszkélkedhet még egy országos 3. helyezéssel Szabó Zsolt szerkezetlakatos, és egy 4. helyezéssel Mile András Alex kőműves tanuló révén. Járműfényező és karosszérialakatos szakmákban is olyan eredményeket értünk el, ami mentesítette tanulóinkat a szakmai vizsga letétele alól.   Így öt szakmában  az ország élmezőnyében vagyunk. És akkor még nem beszéltem a szépségápoló szakterületről, ahol  évek óta kiemelkedők vagyunk. Nyáron, a szakmák világbajnokságán, Brazíliában  a mi tanulónk képviselheti hazánkat.  Az eredmények mögött sok tanári és tanulói túlmunka, szorgalom és lemondás húzódik meg - tette hozzá Csótár András, az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!